
Știri
Importul produselor ecologice. Guvernul a aprobat noi reglementări
Regulamentul privind modul de trecere a frontierei de stat a mărfurilor supuse controlului de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor va fi completat cu norme noi ce se referă la importul produselor ecologice și al produselor de conversie. Executivul a susținut modificarea Regulamentului menționat, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 938/2018.
În primul rând, menționăm că în anul 2026 va intra în vigoare HG nr. 591/2024 cu privire la aprobarea Regulamentului privind importul şi exportul produselor ecologice, o dată cu Legea nr. 82/2024 privind controalele oficiale în domeniul agroalimentar, astfel, prevederile aprobate de Guvern sunt necesare pentru a asigura existența până în anul 2026 a cadrului normativ care reglementează importul şi exportul produselor ecologice.
Astfel, conform prevederilor, produsele ecologice importate în vederea comercializării trebuie să întrunească cumulativ o serie de condiții: sunt produse menționate la art. 1 alin. (2) din Legea nr. 237/2023 privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice; sunt originare dintr-un stat UE sau dintr-o țară recunoscută în scopul echivalenței sau conformității în temeiul unui acord cu Comisia Europeană și sunt supuse controlului unui organism de control menționat în acordul respectiv. La introducerea în țară, produsele ecologice vor fi însoțite de o declarație privind produsul importat și cantitatea acestuia; organismele de control relevante, recunoscute de autoritățile competente din țara de origine, au controlat toți operatorii și grupurile de operatori, inclusiv exportatorii din țara respectivă și le-au furnizat tuturor operatorilor respectivi un certificat ce atestă conformitatea cu normele de producție ecologică și de etichetare a produselor ecologice; produsele originare din alte țări sunt însoțite de certificatul de inspecție pentru importul produselor ecologice în Republica Moldova, în original, până la primul destinatar. Totodată, produsele ecologice de origine animală provin dintr-un stat membru al Uniunii Europene sau dintr-o țară recunoscută în scopul echivalenței sau conformității în temeiul unui acord cu Comisia Europeană, sau dintr-o parte a teritoriului acestuia, din care importurile de astfel de produse nu sunt interzise din motive sanitar veterinare.
La rândul dău, importatorul de produse ecologice va fi obligat să asigure, prin intermediul exportatorului din țara de origine, existența documentelor de însoțire a produselor importate, solicitate conform regimului de import; să țină evidența cantităților importate, să transmită organismului de control la care este înregistrat toate datele referitoare la modalitățile de transportare de la exportator la primul destinatar, precum și informații privind spațiile de depozitare ale primului destinatar; să transmită organismului de control la care este înregistrat, imediat după primirea certificatelor de inspecție din partea organismului de control din țara exportatoare, următoarele date: denumirea și adresa primului destinatar, o copie a certificatului de inspecție privind importurile de produse ecologice, precum și orice alte informații solicitate de organismul de control și să transmită organismului de control al primului destinatar, la cerere, toate informațiile necesare solicitate de acesta.
Totodată, normele propuse mai prevăd că inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor vor efectua controale oficiale asupra transporturilor pentru a verifica conformitatea acestora cu dispozițiile Legii nr. 237/2023 privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice. Astfel, se vor efectua controale documentare pentru toate transporturile; controale de identitate aleatorii și controale fizice, realizate cu o frecvență determinată de probabilitatea nerespectării Legii nr. 237/2023.
Controalele documentare includ o examinare a certificatului de inspecție. Importatorul va păstra acest certificat timp de cel puțin patru ani.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
E-mail *
253 vizualizări
Data publicării:
05 Martie /2025 11:00
Catalogul tematic
Control de stat | Importul | Noutăți
Etichete:
control de stat | siguranta alimentelor | import
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.