Știri

Impozitele și taxele locale pentru anul 2025 - în prim-plan în noua ediție a revistei ”monitorul fiscal FISC.md”

Prin politica fiscală 2025 au fost aprobate mai multe modificări ce vizează taxele locale, inclusiv abrogarea taxei pentru posesorii de câini sau modificarea termenului de prezentare a dărilor de seamă fiscale. În acest context, în ediția din decembrie a revistei monitorul fiscal FISC.md” – nr. 7(91) este publicat un articol ce oferă o sinteză a celor mai importante modificări ce vizează impozitele și taxele locale. Articolul cu genericul „Исчисление и уплата местных налогов и сборов в 2025 году”, elaborat de Ludmila Mițova, poate fi consultat în rubrica Practica fiscală.

 

Tot în această rubrică vă propunem să consultați un articol complex despre modificările puse în aplicare din 1 ianuarie 2025 la capitolul impozitul pe venit elaborat de șefa Direcției impozite directe, Jana Griciuc, dar și un articol despre procedura de solicitare și emitere a Soluției fiscale individuale anticipate, elaborat de Valeria Sorocean.

 

Procesul de estimare contabilă solicită experiență și profesionalism în exercitarea raționamentelor profesionale, dar și  solicită celor responsabili de întocmirea situațiilor financiare și un comportament profesional adecvat, care să inducă transparență și corectitudine. În acest context, în rubrica Contabilitate practică este publicat un articol despre estimările contabile în contextul reglementărilor contabile și celor de audit, elaborat de Marcela Dima și Natalia Țiriulnicova. Tot în această rubrică sunt publicate următoarele materiale:

  • Операционный лизинг и его учет, autor Natalia Zlatina;
  • Операции с финансовыми инвестициями: бухгалтерский учет и налоговые последствия – Ludmila Lapițcaia.

 

În rubrica dedicată Sectorului bugetar veți putea consulta articolul „Procedura de inventariere – lucrare premergătoare raportării financiare. Aspecte specifice sistemului bugetar”, elaborat de Nadejda Zaporojan, din cadrul Direcției Trezoreria de Stat, Ministerul Finanțelor.

 

Pentru contribuabilii din Sectorul agrar punem la dispoziție un articol despre contabilitatea costurilor de incubație a ouălor, dat fiind faptul că sunt mai multe aspecte importante la deschiderea conturilor analitice de evidență a costurilor de incubație a ouălor, de care trebuie să țină cont contabilii din acest domeniu.  Articolul este elaborat de autorii Publicației, Vasile Bucur și Tatiana Țapu.

 

Din ediția actuală a revistei nu lipsește nici rubrica Asociațiile de Economie și Împrumut, unde vă propunem articolul „Conținutul și modul de întocmire a raportului conducerii în Asociațiile de economii și împrumut din RM – model”, autori Vasile Bucur și Valeriu Iașan.

 

Tradițional, în rubrica Legislația muncii sunt publicate articole utile din domeniul relațiilor de muncă, elaborate de autoarea Publicației, Olga Donciu. În această ediție vă propunem:

  • Правовая база оформления трудовых отношений в некоммерческих организациях;
  • Сondițiile de asigurare medicală a angajaților;
  • Необлагаемые подарки в натуральной форме, полученные работниками от работодателя.

 

La 26 decembrie curent expiră termenul-limită de achitare a impozitului pe avere. Dat fiind faptul că în rândul contribuabililor pot apărea anumite confuzii pe marginea aplicării impozitelor respective, din motiv că atât impozitul pe bunurile imobiliare, cât și impozitul pe avere reprezintă în sine plăți obligatorii la buget impuse fiscal asupra proprietății imobiliare a persoanelor fizice și persoanelor juridice, aflate pe teritoriul Republicii Moldova, în rubrica Expert, este publicat articolul „Impozitul pe bunurile imobiliare vs. impozitul pe avere”, elaborat de Ana-Maria Marușevschi.

 

Tot în Expert sunt publicate și următoarele articole din domeniul vamal:

  • Valoarea în vamă și incidența comisioanelor de cumpărare, elaborat de Maria Bîrcă;
  • Sistemul computerizat de tranzit, autor Viorel Plugari.

 

În conformitate cu prevederile politicii fiscale 2025, la data de 1 ianuarie 2025, în legislația fiscală vor intra în vigoare un șir de modificări ce vizează modul de stingere a obligației fiscale prin executare silită. În acest sens, oferim abonaților posibilitatea de a afla mai multe detalii despre modificările respective, din articolul elaborat la subiectul dat de inspectorul Direcției generale metodologia impozitelor și taxelor, Igor Cebotarenco și publicat în rubrica Consultații juridiceTotodată, în această rubrică, veți putea consulta un articol amplu despre metodele și operațiunile de organizare a controlului fiscal, scris de autoarea Publicației, Irina Moraru.

Tot în Consultații juridice veți putea consulta următoarele articole elaborate de Valeria Sorocean:

  • Bunurile ce nu cad sub incidența prevederilor art. 901 alin. (34) din Codul fiscal;
  • Restituirea sau înlocuirea bunurilor procurate;
  • Cazurile în care SFS nu va întreprinde măsuri de executare silită. 

 

În rubrica Microfon este publicat articolul „Нововведения по налогообложению неухоженных зданий и земельных участков”, elaborat de economista Liliana Agarcova.

 

Încheiem ediția cu următoarele materiale publicate în rubirca Întrebări și răspunsuri:

  • Particularitățile raportării informațiilor din surse indirecte de către notari, executori judecătorești, companii turistice, organizații obștești și agenți economici – Cristina Petriciuc;
  • Necesitatea corectării Declarației VEN12 în cazul neînregistrării unei facturi fiscale în evidența contabilă în perioada fiscală precedent, autor Iulia Petrea;
  • Taxarea inversă: survenirea termenului aplicării mecanismului, scris de Daniela Roșca.

 

Dragi prieteni, vă mulțumim pentru faptul că pe parcursul anului 2024 ați ales să vă informați în aspecte ce vizează contabilitatea, fiscalitatea, auditul, legislația muncii și nu doar, din Monitorul fiscal. Vă îndemnăm să rămâneți abonații noștri fideli și în anul viitor. Toată informația despre Abonarea 2025 aici.

 

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

382 vizualizări

Data publicării:

04 Decembrie /2024 07:50

Catalogul tematic

Impozitul pe bunurile imobiliare | Noutăți fiscale | Taxele locale

Etichete:

Bunuri imobile | impozitul pe avere | Taxe locale

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon