Știri

În primii ani de activitate întreprinderile vor fi sancționate doar la comiterea infracțiunilor grave

În primii trei ani de activitate a întreprinderii, organele de control vor aplica sancțiuni sau măsuri restrictive doar în cazurile în care se comit infracțiuni grave sau foarte grave. Parlamentul a aprobat în lectura a doua proiectul de lege ce se referă la facilitarea activității de întreprinzător, ce are ca scop excluderea barierelor administrative, a cerințelor și a sancțiunilor nejustificate sau depășite, fiind diminuate în acest fel și unele costuri pentru întreprinzători.

 

Astfel, proiectul prevede că organele de control vor aplica sancțiuni în cadrul controalelor la întreprinderi, în primii trei de activitate a acestora, doar dacă antreprenorul comite intenționat și în mod repetat aceiași încălcare gravă sau foarte gravă. În alte cazuri va fi propusă aplicarea procedurii de remediere, în conformitate cu Codul contravențional.

 

În același timp, în cazul controalelor de stat, inspectorii vor fi obligați să transmită listele de verificare, odată cu delegația de control pentru informarea persoanei care urmează a fi verificată privind cerințele ce vor fi inspectate, precum și pentru asigurarea că organul de control va face uz exclusiv de listele de verificare. Totodată, în cazul controlului inopinat, se va prezenta Nota de motivare, pentru a face transparentă analiza riscurilor efectuată de inspector și motivele care au stat la baza începerii controlului inopinat.

 

 

author icon

Marina Căldare

954 vizualizări

Data publicării:

15 Mai /2023 08:00

Catalogul tematic

Sancțiuni fiscale

Etichete:

întreprinderi | sancțiuni fiscale | controle fiscale

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon