Știri

Întreprinderile mici și mijlocii: criteriile de clasificare vor fi revizuite

Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, în comun cu Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), au înaintat pentru consultări publice proiectul modificărilor la Legea nr.179/2016 cu privire la întreprinderile mici și mijlocii, elaborat pentru a alinia criteriile de clasificare a IMM-urilor din RM în conformitate cu recomandările Comisiei Europene, asigurând astfel eligibilitatea acestora pentru programele de finanțare și sprijin ale UE și la nivel național.

 

Astfel, se propune expunerea în redacție nouă a art. 4 din Legea nr.179/2016, conform căreia  se definesc ca fiind ÎMM întreprinderile care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții: au un număr mediu anual de salariați de până la 250 (determinați în condițiile unui nou articol (art.55)) și realizează o cifră anuală de afaceri (venituri din vânzări) de până la 50 mil. euro, echivalent în lei, sau dețin active totale (active imobilizate și active circulante) care nu depășesc echivalentul în lei a 43 mil. euro.

 

Totodată, proiectul prevede revizuirea clasificării ÎMM care, în condițiile aprobării modificărilor în redacția propusă pentru consultări, vor prevedea că întreprinderile micro vor fi întreprinderile care vor avea cel mult 9 salariați, vor realiza o cifră anuală de afaceri sau deține active totale de până la 2 mil. euro, echivalent în lei; întreprinderile mici - întreprinderi cu cel mult 49 salariați, cu o cifră anuală de afaceri sau active totale de până la 10 mil. euro, echivalent în lei; întreprinderile mijlocii – întreprinderi cu cel mult 249 de salariați, o cifră anuală de afaceri de până la 50 mil. euro sau active totale care nu depășesc echivalentul în lei a 43 mil. euro.

 

Suplimentar, proiectul conține prevederi noi referitoare la întreprinderile autonome și cele relaționate, care pot constitui, în anumite situații, o formă de concentrare economică. Astfel, art. 51 din Legea nr. 179/2016 va stabili că, în funcție de relația lor cu alte întreprinderi, raportată la capitalul sau la drepturile de vot deținute ori la dreptul de a exercita o influență dominantă, pot exista 3 tipuri de întreprinderi: întreprinderi autonome; întreprinderi partenere și întreprinderi legate.

 

Conform noilor prevederi, o întreprindere se va considera autonomă dacă va deține mai puțin de 25% din capitalul social sau din drepturile de vot (oricare dintre acestea este mai mare) în una ori în mai multe întreprinderi sau dacă una ori mai multe întreprinderi nu va deține mai mult de 25% din capitalul social sau din drepturile de vot ale întreprinderii în cauză.

 

Întreprinderile partenere vor fi toate întreprinderile care nu vor fi clasificate ca întreprinderi legate și între care există următoarea relație: întreprinderea deține, individual sau în comun cu una ori mai multe întreprinderi legate, 25% sau mai mult din capitalul social ori din drepturile de vot ale unei alte întreprinderi

 

Completările prevăd că întreprinderile legate vor fi întreprinderile între care va exista oricare dintre următoarele raporturi: o întreprindere deține majoritatea drepturilor de vot ale acționarilor sau ale asociaților celeilalte întreprinderi; are dreptul de a numi sau de a revoca majoritatea membrilor consiliului de administrație, de conducere ori de supraveghere a celeilalte întreprinderi; are dreptul de a exercita o influență dominantă asupra celeilalte întreprinderi; este acționară sau asociată a celeilalte întreprinderi și deține singură majoritatea drepturilor de vot ale acționarilor sau asociaților.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Ministerul Economiei

510 vizualizări

Data publicării:

29 Octombrie /2024 07:43

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

consultari publice | IMM

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon