Știri

Întreprinderile vor putea acumula finanțare prin intermediul unei platforme electronice

Proiectul de lege privind serviciile de finanțare participativă, ce are ca scop oferirea unei alternative de finanțare pentru întreprinderile nou create, întreprinderile mici și mijlocii și autoritățile administrației publice locale, prin intermediul platformelor de finanțare participativă, a fost aprobat în lectura a doua.

 

Esența acestei modalități de finanțare se rezumă la un proces de intermediere financiară, unde cu ajutorul platformelor electronice, dezvoltatorii de proiecte antreprenoriale (de regulă IMM), care au nevoie de finanțare, vor putea accesa servicii de finanțare participativă acumulând mijloace financiare din partea mai multor investitori.

 

Conform proiectului, platforma de finanțare participativă reprezintă un sistem informațional cu acces public, gestionat de un furnizor. Valoarea mijloacelor bănești ce pot fi acumulate pentru un singur proiect de finanțare participativă nu poate depăși suma ce constituie echivalentul a 500 mii euro, calculată la cursul oficial al MDL stabilit de BNM, la data plasării ofertei de finanțare participativă. Astfel, realizarea de către una sau mai multe platforme participative, gestionate de furnizori, a unor runde succesive de finanțare participativă a aceluiași dezvoltator este permisă doar cu respectarea plafonului maxim menționat.

 

Proiectul de finanțare participativă trebuie să aibă un termen exact de acumulare a investițiilor stabilit de către dezvoltator, care nu poate depăși 12 luni.  În perioada aflării mijloacelor bănești transmise de investitor pe contul furnizorului, resursele financiare nu vor putea fi plasate sau utilizate în alte scopuri decât investirea în proiectul de finanțare participativă pentru care sunt destinate.

 

Proiectul mai prevede că furnizorul prestează servicii dezvoltatorilor și investitorilor în baza unor contracte de servicii de finanțare participativă încheiate cu fiecare dintre ei.

 

De asemenea, furnizorul ține contabilitatea, elaborează și prezintă situațiile financiare și rapoartele specifice trimestriale în conformitate cu actele normative în domeniul contabilității și raportării financiare/actele normative ale autorității de supraveghere. În același timp, furnizorul este obligat să efectueze anual auditul situațiilor financiare anuale.

 

Totodată, serviciile de finanțare participativă prestate de furnizorii respectivelor  servicii ar putea fi scutite de TVA cu drept de deducere. În acest sens este preconizată completarea art. 103 din Codul fiscal, ce stabilește scutirile de TVA.

 

 

Menționăm că activitatea furnizorilor de servicii de finanțare participativă nu constituie activitate de creditare bancară sau nebancară, activitate a asociațiilor de economii și împrumut, a prestatorilor de servicii de plată și a societăților de investiții. Aceasta reprezintă o modalitate de democratizare și extindere a accesului la capital, facilitând astfel selectarea sectoarelor economiei care necesită fonduri de capital și care au acces limitat la sursele de finanțare tradițională.

 

 

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Serviciul Fiscal de Stat | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

932 vizualizări

Data publicării:

10 Iulie /2023 07:59

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

instrumente electronice | finantare participativa

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon