Știri
Lista genurilor de activitate cu drept de efectuare a încasărilor bănești în numerar fără aplicarea ECC, extinsă
Serviciile prestate de către autoritățile și instituțiile publice înregistrate în Registrul de stat al serviciilor publice; cele prestate de furnizorul de serviciu poștal universal desemnat prin lege; activitatea de asigurare și/sau reasigurare desfășurată în baza licenței eliberată de autoritatea de supraveghere în condițiile legii, cu condiția eliberării poliței de asigurare, vor putea fi prestate de agenții economici cu încasarea mijloacelor bănești în numerar fără aplicarea echipamentelor de casă și de control (ECC).
Guvernul a aprobat extinderea Listei genurilor de activitate al căror specific permite efectuarea încasărilor bănești în numerar fără aplicarea ECC (anexa la Regulamentul cu privire la exploatarea ECC pentru efectuarea decontărilor în numerar și/sau prin alt instrument de plată), aprobat prin HG nr. 141/2019, în cadrul ședinței Executivului din 30 noiembrie 2022 fiind votat proiectul hotărâri cu privire la modificarea unor hotărâri ale Guvernului (completarea listei genurilor de activitate al căror specific permite efectuarea încasărilor bănești în numerar fără aplicarea echipamentelor de casă și de control; extinderea utilizării serviciului guvernamental de plăți electronice (MPay))
Totodată, după cum a fost menționat în cadrul prezentării modificărilor operate, având în vedere specificul activității unor prestatori de servicii publice, care recepționează cererile de prestare a serviciilor publice fizic la ghișeele subdiviziunilor sale teritoriale, a apărut necesitatea implementării pentru încasarea plăților corespunzătoare și a unei modalități de plată fără numerar prin carduri de plată cu utilizarea terminalelor POS, principalul scop fiind asigurarea confortului cetățenilor la achitarea serviciilor. Astfel, în mod practic, finalitatea urmărită prin această completare constă în faptul că la ghișeele prestatorilor de servicii publice preselectate se vor instala terminalele POS, astfel încât cetățenii care dețin carduri să obțină posibilitatea de achitare a plăților imediat la ghișeu.
Hotărârea aprobată prevede un șir de modificări și la HG nr. 712/2020 cu privire la serviciul guvernamental de plăți electronice (MPay) ce vor extinde sfera de utilizare a acestui serviciu. De menționat că, la momentul de față MPay este utilizat pentru distribuirea plăților de la bugetele componente ale BPN și de restituire a plăților din contul unic trezorerial al Ministerului Finanțelor (CUT) și din conturile instituțiilor publice la autogestiune către persoane fizice.
Astfel, proiectul vine cu reglementarea utilizării serviciului MPay și de către organizațiile internaționale și organizațiile necomerciale reglementate prin Legea nr. 86/2020 cu privire la organizațiile necomerciale pentru distribuirea către persoanele fizice a donațiilor/granturilor în cadrul implementării diferitor proiecte sociale și pentru distribuirea plăților de către diferite autorități/ instituții publice, de exemplu ODA, către persoane juridice, precum și către persoane fizice (ANOFM și ANAS), fără debitare directă din partea Ministerului Finanțelor.
În partea ce privește costurile aferente procesului de distribuire a acestor plăți și modalitatea de acoperire a acestora, hotărârea prevede că, comisioanele destinate prestatorilor de servicii de plată pentru procesul de distribuire a plăților să fie achitate de către distribuitorii plăților respective, conform Anexei nr.1 la Regulamentul privind modul de funcționare și utilizare a serviciului guvernamental de plăți electronice (MPay), aprobat prin HG nr.712/2020, iar comisioanele pentru administrarea, mentenanța, suportul și operațiunile tehnice ale serviciului MPay să fie achitate de către distribuitorii plăților respective.
Noile reglementări au intrat în vigoare la 30 noiembrie 2022, Hotărârea Guvernului nr.826 fiind publicată în „Monitorul oficial” .
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
Stimate utilizator
Pentru îmbunătățiri ulterioare vă îndemnăm să oferiți un feedback cu privire la calitatea și disponibilitatea serviciilor furnizate prin intermediul site-ului web și al interfeței de utilizator comune.
1929 vizualizări
Data publicării:
01 Decembrie /2022 07:59
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
proiect hotarire guvern | masini de casă și de control | ECC
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.