07
05 2015
752

Banca Națională a Moldovei a majorat prognoza de creștere a ratei inflației

Banca Națională a Moldovei (BNM) a majorat pentru a doua oară în acest an prognoza ratei medii anuale a inflației pe anul curent și anul 2016. Astfel, prognoza ratei inflației pe anul 2015 a fost majorată de la 5,8% pînă la 8,1%, iar pe anul 2016 – de la 6,1% pînă la 6,4%.

Informația a fost comunicată de guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu, care a menționat că majorarea prognozei ratei inflației se explică prin creșterea mai mare decît se estimase anterior a prețurilor pe fundalul deprecierii monedei naționale, precum și prin creșterea prognozată a tarifelor la serviciile reglementate, în particular, la gazele naturale și energia electrică, informează NOI.md.

Dorin Drăguțanu a menționat că cea mai mare incertitudine și risc la întocmirea unei noi prognoze privind rata inflației a fost lipsa de claritate cu privire la majorarea tarifelor la serviciile reglementate – cînd se va produce această majorare și cu cît. Potrivit guvernatorului BNM, se estimează că tarifele ar putea fi majorate în trimestrul III al anului curent. În cazul în care aceasta se va produce în trimestrul IV sau dacă va fi un alt procentaj de corectare a tarifelor decît se prognozează acum, proiecția ratei inflației pe anul curent și anul viitor va fi alta.

La momentul actual, BNM prognozează că după devierea temporară în acest an a ratei inflației peste intervalul stabilit de ± 1,5 puncte procentuale de la ținta de 5%, inflația va reveni în intervalul stabilit în trimestrul II al anului 2016. Dorin Drăguțanu a subliniat că, în pofida majorării prognozei de creștere a ratei inflației, scopul BNM ramîne același – de a menține rata inflației la nivelul de 5% (± 1,5 puncte procentuale).

via | www.noi.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.