22
02 2016
3309

Ce trebuie să facă mamele care nasc copii peste hotarele Moldovei pentru a obține indemnizație

Mămicile care au născut peste hotarele Moldovei, atunci când solicită să le fie stabilită indemnizația, cu excepția persoanelor angajate în câmpul muncii în Republica Moldova, trebuie să prezinte la Casa Teritorială de Asigurări Sociale o declaratie scrisă pe propria răspundere despre faptul că au beneficiat sau nu de indemnizaţii în țara în care a născut. Cel puțin așa se prevede în modificările legislative publicate recent de Casa Națională de Asigurări în Medicină, intrate în vigoare la începutul lunii curente. Până în prezent era necesar de prezentat doar un certificat privind acordarea sau neacordarea indemnizaţiilor adresate familiilor cu copii, eliberat de către autoritatea competentă a statului în care s-a născut copilul.
  • Dacă a beneficiat de această indemnizaţie, solicitantul trebuie să indice în declaraţie perioada când i-a fost acordată indemnizaţia respectivă.
  • În cazul în care i-a fost acordată această indemnizație pe teritoriul altui stat, indemnizaţia unică la naşterea copilului şi indemnizaţia lunară pentru creşterea sau îngrijirea copilului (pentru perioada respectivă) nu se stabileşte.
Prevederi în caz de încălcări Dacă solicitantul va tăinui că a beneficiat de aceste indemnizații pe teritoriul altui stat ori nu va indica corect perioada beneficierii, va fi obligat să restituie pe contul Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS) sumele indemnizaţiilor primite necuvenit. Mărimea indemnizațiilor Pentru copiii născuţi în anul 2016 cuantumul indemnizaţiei unice la naşterea copilului atât pentru persoanele asigurate, cât şi pentru persoanele neasigurate, constituie:
  • 3 100 lei - la naşterea primului copil;
  • 3 400 lei - la naşterea fiecărui copil următor.
Cuantumul indemnizaţiei lunare pentru îngrijirea copilului pînă la împlinirea vîrstei de 1,5 ani (pentru persoanele neasigurate) constituie 440 lei (începînd cu 1 octombrie 2015). Cuantumul minim al indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului pînă la împlinirea vârstei de 3 ani (pentru persoanele asigurate) constituie 440 lei (începând cu 1 octombrie 2015).

via | bani.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.