13
01 2015
1513

Comentariul BNM cu privire la evoluția cursului valutar

Evoluția de pe piața valutară este condiționată de mai multi factori interni și externi. Aceasta este explicația pe care o dau reprezentanții Băncii Naționale a Moldovei cu privire la devalorizarea monedei naționale. „Economia americană se relansează, economia europeană se află în recesiune. Există pericolul de deflație și asta are impact asupra euro și alte valute din regiune. Pe plan intern, este o cerere mai mare din parea agenților economici, e un factor sezonier”, a declarat directorul departamentului operaţiuni valutare BNM, Lucia Hadîrcă. Funcționara a mai adăugat aici, ca factor important starea de incertitudine pe plan regional și deprecierea rublei ruse. În ceea ce privește cererea de valută, Hadîrcă susține că aceasta ar putea crește.
În 2014 oferta de valută din partea persoanelor fizice a fost mai mică, a scăzut cu 23%, iar cererea a rămas neschimbată. Acoperirea cererii prin ofertă a fost de 82%. Noi nu facem previziuni a cursului, o să monitorizăm situația în continuare. În 2014 am avut intervenții masive, aşa că vom monitoriza situația și în continuare și vom interveni dacă va fi necesar. Acum nu e necesar să intervenim pentru că, în perioada sărbătorilor, au fost efectuate procurări de valută de la persoanele fizice. Cererea însă poate să crească în continuare pentru că agenții economici au început să achite pentru servicii, importul de gaze etc, a mai subliniat Lucia Hadîrcă.
Menționăm că pentru astăzi Banca Națională a Moldovei a stabilit un curs de 16 lei și doi bani pentru un dolar, un record absolut pentru moneda americană de la introducerea sa pe piața internă. Cursul stabilit pentru euro este de 18 lei și 90 de bani.

via agora.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.