16
10 2014
1848

Inspectoratul Fiscal Principal de Stat va aboli ”vizita fiscală” la întreprinderile nou-create

Prim-ministrul Iurie Leancă a solicitat Inspectoratului Fiscal Principal de Stat abolirea, în termen de pînă la 1 noiembrie curent, a oricăror vizite fiscale la întreprinderile nou-create, în perioada de la înregistrare şi pînă la prezentarea de către acestea a primului raport financiar, informează MOLDPRES cu referire la Secretariatul Consiliului Economic al Prim-ministrului.

Astfel, Serviciului Fiscal de Stat urmează să revizuiască toate actele sale normative interne care prevăd vizite fiscale şi să excludă orice vizite la companiile nou-înregistrate în perioada de la înregistrare pînă la prezentarea primului raport financiar.

Prin urmare, funcţia informativă şi consultativă a IFPS va fi exercitată doar la solicitarea din partea agenţilor economici, iar vizitele fiscale vor fi încadrate în baza principiului evaluării de risc a întreprinderii respective.

Iniţiativa vine în continuarea acţiunilor întreprinse de Secretariatul Consiliului Economic, ce au ca scop îmbunătăţirea climatului de afaceri în Republica Moldova şi în special asigurarea funcţionării reale a principiului ”ghişeului unic” de înregistrare a întreprinderilor.

În acelaşi context, în mai 2014 a fost emisă o Indicaţie a Prim-ministrului Iurie Leancă, prin care s-a solicitat de la IFPS, CNAM, CNAS şi BNS anularea cerinţei de înregistrare suplimentară la oficiile sale teritoriale a întreprinderilor nou-create.

Cu toate că instituţiile sus-numite s-au conformat cu cerinţele Indicaţiei şi au exclus din procedurile sale practica înregistrării repetate a agenţilor economici, unele structuri teritoriale ale IFPS au continuat să solicite companiilor nou-create prezentarea la oficiile IFPS pentru ”vizită fiscală de informare”.

Scopul final al reformelor la etapa de înregistrare a afacerii este eliminarea totală a procedurilor birocratice inutile, reducerea la minimum a timpului necesar pentru înregistrarea afacerii şi oferirea posibilităţii agentului economic să îşi înceapă activitatea de afaceri imediat, fără a pierde timp în vizite suplimentare la diferite organe de stat ca precondiţie.

via moldpres.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.