27
09 2017
659

Optimizarea aparatului administrației publice centrale este strict necesară

Excesul de funcţionari duce la pierderi anuale pentru buget în sumă de 1,4 mld. lei, susţine expertul economic de la Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Veaceslav Ioniţă.

În studiul său expertul a menţionat că „reforma administrativ-teritorială din 2003 a dus la creşterea numărului de funcţionari cu 11,7 mii. Adică, dacă mai înainte la 1000 de locuitori reveneau 7,9 funcţionari, acum aceştia sunt de două ori mai mulţi – 16,1 funcţionari”.

Expertul susţine că, având în vedere că întreţinerea unui funcţionar costă bugetul de stat 120 mii lei anual, pierderile financiare din 2003 constituie circa 20 mld. lei şi acestea continuă să crească cu 4 mil. lei zilnic.

Mai mult chiar, în urma acestei antireforme au avut de suferit autorităţile publice locale: dacă numărul primăriilor a crescut cu aproximativ 40%, de la 647 la 898, Numărul mediu de funcționari în primării s-a redus cu 25%, de la 11,4 persoane în anul 2003 la 9,2 în prezent. Drept consecință statele de personal în primării sunt incomplete, numărul de angajați nu permite autorităților locale să-și realizeze pe deplin competențele”, afirmă Ioniţă.

Potrivit lui, toate aceste majorări au avut loc pe fundalul crizei demografice și economice, când numărul populației a scăzut la un nivel fără precedent în istoria țării.

„Sarcina primordială a Guvernului este să-și optimizeze la maxim structurile sale în teritoriu. Este necesar de redus numărul de funcționari cel puțin cu 40%. Apoi, împreună cu autoritățile publice din teritorii, de purces la reforma sistemului de organizare a autorităților locale, având drept scop creșterea capacității de funcționare a primăriilor și asigurarea funcționalității lor în conformitate cu competențele deținute și necesitățile actuale ale societății”, susţine expertul.

via | www.infotag.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.