Știri

Modul de debursare a granturilor pentru antreprenori de la ODA

Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării anunță despre simplifiarea modului de debursare a granturilor de la Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) pentru antreprenori. Executivul a aprobat mai multe ajustări la necesitățile actuale ale mediului antreprenorial.

 

Astfel, au fost ajustate anumite prevederi referitoare la aprobarea mai multor programe de stat, precum Programul de Ecologizare a Întreprinderilor Mici și Mijlocii, Programul de Transformare Digitală a Întreprinderilor Mici și Mijlocii, Programul „START pentru TINERI: O Afacere Durabilă la Tine Acasă”, Programul de Retehnologizare și Eficiență Energetică a Întreprinderilor Mici și Mijlocii, Programul de Atragere a Remitențelor în Economie „PARE 1+2”, Programul de Susținere a Inovațiilor Digitale și Start-up-urilor Tehnologice, precum și Regulamentul privind Activitatea Fondului pentru Antreprenoriat și Creștere Economică a Moldovei. Modificările presupun stabilirea unui criteriu de eligibilitate în selecția băncilor și organizațiilor de creditare nebancară pentru operațiunile FACEM.

Aceste noi reguli aduc câteva schimbări importante:

 

  • Dacă ai avut o afacere activă în ultimii 12 sau 24 de luni înainte să aplici la program, asta demonstrează că afacerea ta e funcțională în momentul în care aplici pentru programele de stat. 
  • Companiile, indiferent dacă au toate tipurile de activități în cadrul aceleiași companii sau au companii separate pentru diferite tipuri de activități, dar toate încadrate în categoria Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ÎMM), vor fi tratate în mod egal în cadrul programelor de stat. 
  • Lista activităților economice care pot primi finanțare în cadrul programelor va fi stabilită conform unui Clasificator al Activităților din Economia Moldovei. Asta înseamnă că anumite afaceri vor putea să beneficieze de programe în funcție de obiectivele specifice ale companiei. 
  • Nu vor mai exista cerințe speciale pentru domeniile prioritare în cadrul Programului de susținere a inovațiilor digitale și start-upurilor tehnologice. Asta va încuraja dezvoltarea și implementarea ideilor inovatoare într-o varietate de domenii de afaceri. 
  • Categoriile de cheltuieli care pot fi acoperite cu finanțare pentru antreprenori vor fi extinse pentru a răspunde nevoilor acestora.

 

Modificările operate în prezentul proiect nu afectează proiectele investiționale depuse la ODA până la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

611 vizualizări

Data publicării:

29 Septembrie /2023 08:00

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

antreprenori | granturi

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon