Monitorul SFS
e-Factura în achiziții publice
Menționăm că, în conformitate cu Legea nr. 131 din 3 iulie 2015 privind achizițiile publice, achiziţia publică reprezintă procurarea, prin intermediul unui contract de achiziţii publice, de bunuri, de lucrări sau servicii de către una sau mai multe autorităţi contractante de la operatorii economici selectaţi de acestea, indiferent dacă bunurile,
Concomitent, contractul de achiziţie publică de valoare mică constituie contract cu titlu oneros încheiat în scris între unul sau mai mulţi operatori economici şi una sau mai multe autorităţi contractante, care are ca obiect achiziţia de bunuri, executarea de lucrări sau prestarea de servicii. Contractele de achiziţii publice a căror valoare estimată, fără TVA nu depăşeşte pragurile menţionate la art.2 alin. (l) din legea nominalizată, sunt reglementate de Regulamentul achiziţiilor publice de valoare mică, aprobat de Guvern (art.2).
Astfel, indiferent de valoarea bunurilor, serviciilor tranzacționate în cadrul achizițiilor publice:
- agenții economici furnizori urmează să elibereze ”e-Factura”;
- instituțiile de stat/bugetare, ce achiziționează bunuri, servicii impozabile cu TVA, urmează să accepte facturile fiscale emise de operatorii economici prin intermediul SIA ”e-Factura”.
Totodată, Serviciul Fiscal de Stat atenționează că, întru facilitarea identificării tipului facturii fiscale, utilizată de părțile contractante la documentarea tranzacțiilor, sistemul informațional automaizat ”e-Factura” pentru primul simbol din diapazonul de serie format din trei litere, asigură atribuirea literei ”E”.
Subsecvent, ținem să menționăm că, SIA "e-Factura" asigură posibilitatea utilizării atât a ciclului scurt de viaţă, cât şi a ciclului de viaţă lung şi se realizează cu acceptul ambelor părţi implicate în tranzacţie.
Indiferent de ciclul de viață a facturii fiscale ales pentru eliberarea lor în adresa instituțiilor publice/bugetare ce achiziționează bunuri/servicii ambele reprezintă document confirmativ pentru documentarea tranzacției efectuate în cadrul achizițiilor publice. Serviciul Fiscal de Stat recomandă furnizorilor să contacteze cu cumpărătorii – instituțiile publice/bugetare pentru coordonarea tipului ciclului de viață a facturii fiscale electronice la emiterea ei.
Totodată, precizăm că, informația prezentată supra este disponibilă și poate fi consultată în Baza generalizată a practicii fiscale a Serviciului Fiscal de Stat la nr. 28.15.84.
via | :
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
E-mail *
1974 vizualizări
Data publicării:
23 Martie /2021 07:59
Catalogul tematic
Noutăți | Factura fiscală
Etichete:
e-Factura | achizii publice | ciclu de viata | SFS
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.