14
01 2014
1000

Experţii FMI oferă consultanţă IFPS

Este de salutat faptul că persoanele fizice cu venituri mari îşi probează loialitatea faţă de stat prin achitarea impozitelor corespunzătoare la Buget, Serviciul Fiscal de Stat dezvoltând mecanisme eficiente pentru a calcula veniturile acestora prin metode indirecte, a declarat Şeful IFPS, Ion Prisăcaru, în cadrul unei întrevederi cu expertul FMI, John Buchanan.

În perioada 14 ianuarie — 27 ianuarie 2014, IFPS găzduieşte o vizita de asistenţă a Departamentul pentru afaceri fiscale privind conformarea persoanelor fizice cu venituri mari (PFVM), la şedinţa de astăzi fiind abordate subiecte ce ţin de aşteptările, obiectivele, problemele şi sarcinile care urmează a fi realizate pe parcursul vizitei de asistenţă.

În cadrul întrevederii, Expertul FMI, John Buchanan, a apreciat promovarea de către actuala conducere a IFPS a conformării benevole a contribuabililor şi a specificat că este foarte important ca persoanele fizice cu venituri mari să-şi onoreze obligaţiunile faţă de buget în mod voluntar. El a exprimat disponibilitatea de a contribui la sporirea gradului de profesionalizare a angajaţilor FISC-ului, prin transfer de practici şi experienţă, inclusiv, eventual, prin desfăşurarea unui seminar de instruire, finanţat de către FMI. De asemenea, John Buchanan a salutat faptul că Şeful IFPS este auditor financiar certificat şi că, în consecinţă, cunoaşte situaţia din domeniul vizat şi problemele discutate.

În acelaşi context, Ion Prisăcaru a menţionat că autoritatea fiscală pune astăzi accentele pe conformarea benevolă, în acord cu sloganul SFS „Funcţionarul fiscal – în serviciul contribuabilului!”. Mai multe servicii fiscale din diferite ţări au inițiat programe specializate pentru a aborda o problemă complexă ce ține de administrarea persoanelor cu venituri și averi mari.

Ca și în cazul contribuabililor mari – agenţi economici, persoanele fizice bogate prezintă un risc sporit de conformare pentru administraţiile fiscale, din cauza complexității acestor contribuabili, mărimea majoră a veniturilor fiscale puse în joc, precum și utilizării de către aceștia a unor acțiuni agresive de planificare fiscală. De asemenea, a fost discutată şi perspectiva expertizării unor acte legislative naţionale din domeniul fiscal, Ion Prisăcaru menţionând că există o asemenea necesitate, implicarea unor experţi din exterior fiind benefică acestui proces.

La acelaşi subiect, Şeful IFPS a mai menţionat că autoritatea fiscală naţională a inițiat propriul program de administrare a persoanelor cu venituri mari, în vederea ridicării nivelului de conformare în rândul acestui segment de contribuabili. Acest Program a fost inițial menționat în „Planul de Dezvoltare a Serviciului Fiscal de Stat pentru perioada 2011-2015”, aprobat prin HG nr. 1141 din 16.12.2010, iar apoi preluat și în „Programul de conformare a contribuabililor pentru anul 2012”.

Începând cu anii 2012-2013, IFPS intenționează să implementeze o abordare deosebită pentru această categorie de contribuabili, alocând resursele necesare, conștientizând faptul că contribuabilii menționați potențial ar putea să contribuie cu venituri mari la buget. De asemenea, Codul fiscal a fost modificat pentru a permite aplicarea metodelor indirecte de estimare a veniturilor impozabile ale persoanelor fizice, care sunt proprietari de bunuri imobiliare cu valoare mare și au cheltuieli personale înalte.

via www.fisc.md

3 imagini

  • Experţii FMI oferă consultanţă IFPS
Image 1 of 3
  • Experţii FMI oferă consultanţă IFPS
Image 2 of 3
  • Experţii FMI oferă consultanţă IFPS
Image 3 of 3

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.