11
08 2014
1091

Guvernul a identificat soluții eficiente pentru redresarea situației din agricultură

Compensarea parțială a pierderilor, susţinere în ce priveşte reeşalonarea datoriilor agricultorilor către bănci, reducerea presiunii din partea furnizorilor de gaz și electricitate asupra fermierilor şi procesatorilor, identificarea unor noi pieţe de desfacere etc., acestea sunt soluțiile identificate de Guvern pentru a redresa situația din agricultură, a declarat Prim-ministrul Iurie Leancă la întrevederea cu fermierii şi producătorii de conserve din nordul țării.

În cadrul vizitei la Edineț, premierul Iurie Leancă a fost însoțit de către Șeful SFS, Ion Prisăcaru și alte persoane oficiale.

După introducerea restricţiilor comerciale față de produsele moldovenești de către Federația Rusă, o parte din banii oferiţi în calitate de compensaţie vor fi oferiți de partenerii externi, altă parte vor veni de la bugetul de stat. S-a discutat cu băncile comerciale privind reeșalonarea creditelor pentru companiile care cultivă, prelucrează și conservă mere și prune. Din septembrie, în grădinițe, școli și unitățile militare vor fi oferite mere, a spus Prim-ministrul, subliniind precum că aceste compensații vor fi achitate cât de curând posibil.

Totodată, Iurie Leancă a vorbit despre măsurile de identificare de noi piețe de desfacere:

Se negociază încheierea unor contracte directe pentru livrarea fructelor în rețele comerciale mari din România, țară care și-a anunțat intenția de a procura 14 mii tone de mere moldovenești. Astăzi, un lot de 600 tone de prune a fost vândut în România cu trei lei kilogramul. Cereri reale pentru conservele și sucurile moldovenești au fost identificate pe piețele din Orientul Apropiat și America de Nord. Totodată, în septembrie, la Chișinău, este aşteptat Președintele Republicii Belarus, Alexandr Lukașenko, cu care va fi discutată simplificarea procesului de export al fructelor și legumelor moldovenești pe piața belarusă.

Pe finalul întrevederii, Iurie Leancă a făcut un apel la solidaritate şi înţelegere din partea fermierilor şi i-a îndemnat să nu se lase manipulaţi și a mai specificat că restricțiile impuse de Federația Rusă față de produsele moldovenești nu au nicio argumentare juridică sau economică.

via www.fisc.md

3 imagini

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.