16
02 2022
705

Monitorizarea modului de formare a prețurilor la produsele social importante rămâne în lista priorităților SFS

Serviciul Fiscal de Stat continuă monitorizează modului de formare a prețurilor la produsele incluse în Lista produselor social importante și modul de formare a prețurilor pentru acestea aprobată prin  Hotărârea Guvernului nr. 774/2016.
 
Astfel, SFS reiterează că, pentru produsele social importante se stabilește următorul mod de formare a prețurilor de comercializare pe piața internă:
  • produsele social importante se comercializează la prețuri de achiziţie/preţuri de livrare cu aplicarea adaosului comercial ce nu depășește 20%, cu excepția pâinii şi a colacilor, pentru care adaosul comercial aplicat nu va depăși 10%;
  • produsele social importante, atât din import cât şi autohtone, care au fost supuse procesării în unitățile comerciale, se comercializează cu aplicarea adaosului comercial ce nu depășește 40% cumulativ de la prețul de achiziție/prețul de livrare.
 
Pe parcursul anului 2021 au fost efectuate 216 controale fiscale prin metoda verificării operative la contribuabilii ce practică genul de activitate comerț cu amănuntul/ridicata al mărfurilor social importante, în scopul verificării respectării prevederilor HG nr. 774/2016. Agenților economici la care au fost stabilite abateri la modul de formare a prețurilor, inclusiv la 8 importatori de asemenea produse, a fost calculat venit ilicit în sumă totală de 454581,43 lei (urmează a fi aplicată sancțiune în mărime de 100%).
 
Conform procedurii legale, materialele aferente controalelor fiscale au fost remise pentru examinare în adresa Inspecției Financiare, iar ca rezultat suma amenzilor aplicate și venitului ilicit obținut a constituit 909025,3 lei.
 
În conformitate cu Planul de activitate și atribuțiile funcționale ale Serviciului Fiscal de Stat, segmentul dat este unul prioritar și pentru anul 2022, fiind asigurată monitorizarea continuă a contribuabililor privind respectarea prevederilor HG nr. 774/2016.
 
Recomandăm să examinați și următoarele articole:
 

Comercializarea produselor sociale importante – reguli speciale

 

Verificarea operativă: drepturile și obligațiile părților


via | sfs.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.