02
10 2013
1495

Reforma administrării fiscale este imperativă pentru parcursul european al Republicii Moldova

Lansarea Proiectului de cooperare între Inspectoratul Fiscal Principal de Stat şi Agenţia Fiscală Suedeză privind reforma administrării fiscale este un eveniment inedit şi de o importanţă deosebită în contextul aspiraţiilor de integrare europeană ale Republicii Moldova, care, ne exprimăm încrederea, vor fi susţinute de către comunitatea democratică europeană, la apropiatul Summit de la Vilnius, a menţionat Şeful IFPS, Ion Prisăcaru, la conferinţa de presă prilejuită de lansarea Proiectului.

În acelaşi context, Prim-ministrul Iurie Leancă a menționat că prin realizarea acestei reforme administrația fiscală va deveni mai eficientă, se va orienta spre necesitățile contribuabililor și va micșora decalajul fiscal:

„Reforma administrației fiscale este una dintre principalele transformări pe care trebuie să le efectuăm pentru mediul de afaceri și cetățeni. Acest proiect ne va ajuta să elaborăm metodologii care vor face administrația fiscală mai eficientă, vor elimina corupția, procedurile anevoioase și vor ușura viața cetățenilor. Sunt convins că aceste elemente noi, care vor fi aplicate în activitatea fiscală, vor contribui la eliminarea corupției — o prioritate a Guvernului".

La acelaşi subiect, Ambasadorul Suediei la Chişinău, Ingrid Tersman, a remarcat că reforma este imperativă în parcursul european al Republicii Moldova şi că acest proiect are o importanță deosebită nu doar pentru autoritatea fiscală, dar și pentru țară în general.

„Suportul din partea Prim-ministrului, angajamentul din partea conducerii Inspectoratului Fiscal mă fac sigură că vom reuși să realizăm obiectivele pe care ni le-am propus", a subliniat Ambasadorul Suediei.

Cu referinţă la obiectivele Proiectului, Şeful IFPS Ion Prisăcaru a menţionat că lansarea acestuia este un eveniment inedit şi de o importanţă deosebită în contextul aspiraţiilor de integrare europeană ale Republicii Moldova, care, ne exprimăm încrederea, vor fi susţinute de către comunitatea democratică europeană, la apropiatul Summit de la Vilnius.

În acest context, noi, funcţionarii fiscali, realizăm în deplină măsură care sunt obiectivele ce stau în faţa Serviciului Fiscal de Stat. Doar reformarea, modernizarea şi eficientizarea activităţii autorităţii fiscale vor contribui la sporirea încasărilor la Bugetul Public Naţional, ceea ce, la modul direct, va oferi sprijin de nădejde eforturilor autorităţilor statului de a promova politici în acord cu obiectivul naţional strategic – edificarea unui stat de drept, democratic, şi integrarea în marea familie a democraţiilor europene, a relevat Ion Prisăcaru.

Proiectul pe care îl lansăm astăzi, a mai relevat Ion Prisăcaru, constă din două domenii principale: Controlul fiscal şi Deservirea contribuabililor. Domeniul de aplicare pentru proiect este unul extrem de important şi rezultatele acestuia depind foarte mult de implicarea şi de resursele alocate de ambele părţi. Perioada de debut a Proiectului este luna octombrie 2013 şi care expiră la sfârşitul lui 2015.

Costul Proiectului este de 16.6 mln. de coroane suedeze, echivalent a 2,5 mln. dolari americani.

via www.fisc.md

3 imagini

  • Reforma administrării fiscale este imperativă pentru parcursul european al RM
Image 1 of 3
  • Reforma administrării fiscale este imperativă pentru parcursul european al RM
Image 2 of 3
  • Reforma administrării fiscale este imperativă pentru parcursul european al RM
Image 3 of 3

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.