22
10 2014
1092

SFS promovează educarea tinerilor prin practicarea dezbaterilor academice

Educarea contribuabililor este o prioritate în activitatea Serviciului Fiscal de Stat, o atenție deosebită fiind acordată tinerilor, în ideea promovării conformării fiscale voluntare și educării unei generații de cetățeni loiali.

Cu acest scop, pe 18 octombrie 2014, în incinta liceului teoretic ”Gaudeamus”, în parteneriat cu Liga Națională de Dezbateri Preuniversitare, a fost organizată o Competiție Regională de dezbateri sub genericul ”Cupa regională a șefului Serviciului Fiscal de Stat pentru implicare în dezbateri academice”.

Moțiunea pusă în discuţii a fost ”Pedeapsa pentru neplata impozitelor ar trebui mărită”, aceasta fiind pusă în discuţie de echipe în limbile română şi engleză. Este de remarcat că dezbaterile academice sunt competițiile organizate între două echipe de copii, în care una din echipe susține moțiunea propusă, iar cealaltă echipă o respinge, utilizând, în acest scop, câte un set de argumente, de obicei, argumentate cu exemple și probe concrete.

Competiția se desfășoară în limite temporale predefinite, fiecărui vorbitor fiindu-i rezervat un anumit număr de minute pentru combaterea argumentelor oponenților și prezentarea propriilor argumente.

Anterior desfăşurării evenimentului, copiii claselor gimnaziale și liceale, din mai multe licee din mun. Chișinău, au beneficiat de o lecție de inițiere în materia fiscală, organizată de către Inspectoratul Fiscal Principal de Stat. Discuțiile au fost moderate de șeful adjunct al IFPS, Gheorghe Cojocari, asistat de șeful Direcției metodologia impozitelor directe și impozitarea internațională, dna Veronica Vragaleva, și șefa Secției comunicare din cadrul IFPS, dna Stela Cecan.

În cadrul recentei competiții s-au implicat peste 60 de participanţi, 12 arbitri, 10 voluntari, 12 echipe la secţiunea română şi 4 echipe la secțiunea engleză, de la Liceul Academiei de Ştiinţe a Moldovei, L.T. „Gaudeamus”, Liceul „Orizont” şi reprezentanţi ai altor instituţii („S. Haret”, „M. Eliade”), precum şi suporteri activi ai dezbaterilor. Managerul proiectului a fost Pavel Cerbuşca, susţinut de colegi, profesorii Valentina Curechi şi Eudochia Costiuc-Hamuraru.

Finala în limba română a fost disputată de două echipe din cadrul Liceului Academiei de Științe a Moldovei, echipa câștigătoare (”The Brains”) susținând ideea că pedepsele nu trebuie să fie mărite, accentul urmând a fi pus pe educare şi consolidarea capacităţilor existente. În competiția în limba engleză, câștigători au devenit echipa Liceului Teoretic ”Gaudeamus” (”Mentos”).

Acest frumos eveniment a demonstrat existența unui viu interes față de problemele ce țin de fiscalitate și, ca rezultat, s-au stabilit parteneriate cu instituțiile de învățământ, în vederea diseminării ulterioare a informației cu caracter fiscal în rândul tinerilor.

via www.fisc.md

6 imagini

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.