Știri

Moratoriu pe funcțiile vacante înregistrate în sectorul bugetar până la 31 decembrie 2024

Cabinetul de miniștri a aprobat în ședința din 29 decembrie, proiectul hotării de Guvern pentru stabilirea moratoriului temporar privind încadrarea personalului din sectorul bugetar pe funcțiile vacante înregistrate. Astfel, se stabilește moratoriu temporar privind încadrarea personalului în instituțiile/autoritățile publice și în Casa Națională de Asigurări Sociale, în funcțiile vacante înregistrate la data de 30 noiembrie 2023. Moratoriul se aplică până la data de 31 decembrie 2024.

 

Totuși, prevederile hotărârii nu se aplică asupra funcțiilor pentru care, la data intrării în vigoare, a fost anunțat concurs.

 

Pe parcursul moratoriului, angajarea personalului în funcțiile vacante se realizează cu menținerea lunară a numărului de posturi vacante per instituție/autoritate publică, luând în considerare numărul funcțiilor ocupate.

 

De asemenea, prin derogare, încadrarea, în perioada moratoriului, a personalului strict necesar pentru realizarea misiunii autorității publice /instituției finanțate din bugetul de stat peste numărul de funcții vacante indicate sau în cazul reorganizărilor, se efectuează prin coordonarea cu Ministerul Finanțelor.

 

După cum a menționat ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, măsurile de politici salariale propuse pentru anul 2024 au un impact considerabil asupra bugetului public național, fiind prognozate 2024 cheltuielile de personal în sumă de 27 548,9 mil.lei, în creștere cu 1 931 mil.lei față de cele din anul curent. Astfel, în scopul eficientizării resurselor financiare disponibile și direcționării acestora spre domeniile prioritare este necesară extinderea moratoriului pe funcțiile vacante în sectorul bugetar.

 

Amintim, pentru anul 2024, prin legea bugetului de stat a fost aprobată majorarea valorii de referință pentru salarizarea mai multor categorii de angajați.

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

884 vizualizări

Data publicării:

29 Decembrie /2023 10:13

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

moratoriu

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon