Știri

Noi servicii pentru agențiile de turism

Agențiile de turism ar putea presta noi servicii. În cadrul recentei ședințe a secretarilor generali a fost inclus un proiect de lege pentru modificarea Legii nr.352/2006 cu privire la organizarea și desfășurarea activității turistice în Republice Moldova.

 

Astfel, lista activităților ce pot fi desfășurate de turoperatori se propune a fi completată cu o nouă activitate – contracararea companiilor aeriene în vederea organizării programelor charter pentru anumite țări de destinație turistică. În același timp, se propune ca agențiile de turism să poată contracta servicii turistice de la furnizorii locali (structuri de cazare turistică, unități de alimentare, agenți transportatori, unități de prestare a serviciilor de agrement companii de asigurări sau brokeri etc.) în vederea formării pachetelor de servicii pentru turismul intern și receptor.

 

De asemenea, se propune ca turoperatorii şi agenţiile de turism să fie obligate să dispună de spațiu fizic pentru prestarea serviciilor turistice în conformitate cu legislația. După cum se explică în nota informativă a proiectului, pe parcursul ultimilor ani s-a înregistrat o creștere a cazurilor de înregistrare superficială a agențiilor de turism, fiind indicată o adresă formală în procedura înregistrării, fără a deține un spațiu fizic unde în mod normal sunt deserviți consumatorii. Astfel, în cadrul acestor pseudo-agenții înregistrate de o persoană fizică care este și unicul angajat, se intermediază vânzarea în exces a pachetelor turistice, iar atunci când apar unele impedimente imprevizibile care necesită cheltuieli adiționale (plata suplimentară, necesitatea asigurării revenirii înapoi a turiștilor în cazuri excepționale), declară faliment, fără a purta răspundere pentru serviciile neprestate.

 

O altă modificare constă în revizuirea noțiunii de casă rurală, prin excluderea unor elemente de ordin logistic și alimentar, ce limitează inechitabil calificarea acestor categorii de unități de cazare/alimentare, precum și volumul serviciilor de care ar putea beneficia turistul. Astfel, casa rurală va reprezenta o structură de cazare turistică și, după caz, de alimentare, organizată în baza unei sau mai multor case ți/sau construcții ce aparțin unei gospodării, deținute în proprietate în aceeași localitate rurală, care se prezintă în stil architectural traditional și care ilustrează  viața rurală autentică turiștilor. La moment, legislația prevede că o casă rurală trebuie să fie amplasată în sat sau în oraș cu o populație de până la 15 mii de locuitori, cu o capacitate de până la 3 camere pentru cazarea a maximum 10 persoane.

 

 

 

 

În același timp, se introduce Oficiul Național al Turismului ca structură ce va fi responsabilă de implementării politicilor publice în domeniul turismului, dezvoltarea turismului intern și receptor, promovara țării ca destinație turistică pe plan extern, protecția drepturilor subiecților raporturilor juridice din domeniul turismului, precum și asigurarea prestării serviciilor turistice la standardele internaționale. Tot Oficiul Național al Turismului va realiza evidența patrimonilui touristic, care la moment este asigurată de Agenția Serivicii Publice.

 

Cu detalii suplimentare vom reveni pe parcursul promovării proiectului.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

329 vizualizări

Data publicării:

06 Martie /2024 08:00

Domeniu:

Turism | Noutăți

Etichete:

modificare legislativa | prestare servicii | agentii de turism

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon