Știri
Noile atribuții pentru CNPF: proiect aprobat în prima lectură
Parlamentul a aprobat în prima lectură proiectul de lege care prevede ajustarea cadrului normativ la noul mandat al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF). Necesitatea modificărilor legislative a fost determinată de redistribuirea unor competențe între CNPF și Banca Națională a Moldovei, începând cu 1 iulie anul curent.
Cele mai importante dintre noile atribuții ale CNPF sunt elaborarea și implementarea documentelor de politici în domeniul incluziunii și educației financiare; reglementarea și supravegherea modului de prestare a serviciilor și mecanismelor de soluționare a pretențiilor clienților; supravegherea corespunderii cu cadrul normativ în vigoare a informației și a materialului publicitar pentru serviciile financiare potrivit legislației speciale; soluționarea petițiilor și a litigiilor.
Scopul modificărilor este crearea premiselor instituționale necesare pentru fortificarea educației financiare, creșterea transparenței produselor financiare, eradicarea practicilor comerciale incorecte și a clauzelor abuzive, soluționarea eficientă a disputelor cu prestatorii de servicii financiare.
În septembrie 2020, Parlamentul a votat modificări la cadrul normativ, potrivit cărora, începând cu 1 iulie 2023, Banca Națională a Moldovei va prelua unele competențe ale Comisiei Naționale a Pieței Financiare. Astfel, celor două instituții le-a fost oferită o perioadă de tranziție necesară pentru organizarea activității în condiții noi.
Noile prevederi vor intra în vigoare la 1 iulie 2023. Perioada de tranziție este necesară pentru organizarea de către BNM a activității sale în condițiile supravegherii noilor sectoare. Acestea țin de licențierea/autorizarea/emiterea avizului pentru înregistrarea de stat, reglementarea și supravegherea activității asiguratorilor, reasiguratorilor și intermediarilor în aceste domenii, precum și a Biroului Național al Asiguratorilor de Autovehicule din Republica Moldova, a asociațiilor de economii și împrumut, a birourilor istoriilor de credit și a organizațiilor de creditare nebancare.
Proiectul de lege a fost supus consultărilor publice cu organele de supraveghere, cu asociațiile de business, cu mediul de afaceri.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
Stimate utilizator
Pentru îmbunătățiri ulterioare vă îndemnăm să oferiți un feedback cu privire la calitatea și disponibilitatea serviciilor furnizate prin intermediul site-ului web și al interfeței de utilizator comune.
1254 vizualizări
Data publicării:
30 Mai /2023 08:01
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
educatia financiara | competenta | Comisia Naţională a Pieţei Financiare
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.