Știri

O nouă abordare în subvenționarea agriculturii: identificarea necesităților sectoriale și plăți directe bazate pe performanță

Politica agricolă reprezintă un domeniu de importanță strategică pentru economia națională, având un impact direct asupra securității alimentare și dezvoltării rurale. În contextul integrării europene și al globalizării, se impune adaptarea cadrului legislativ național pentru a răspunde noilor provocări și oportunități. În acest sens, Parlamentul a aprobat în prima lectură proiectul de lege privind finanțarea, gestionarea și monitorizarea politicii agricole.

 

Ce prevede Programul Strategic al Politicii Agricole (PSPA)

În primul rând, proiectul prevede implementarea Programului Strategic al Politicii Agricole (PSPA), elaborat pe baza unei analize SWOT și a evaluării nevoilor specifice ale sectorului agricol, ce va include strategii de intervenție, indicatori cantitativi de rezultat și impact și resursele financiare necesare. Acest Program va fi aprobat de Guvern pentru o perioadă de șase ani. Este important de menționat că Programul va constitui instrumentul central pentru dezvoltarea unui sector agricol modern și competitiv, care să asigure o producție de înaltă calitate, utilizarea eficientă a resurselor și securitatea alimentară, ca parte a unui sector agroalimentar competitiv și productiv, promovând, în același timp, modelul fermei de familie.

 

Astfel, PSPA propune o serie de măsuri inovatoare pentru a sprijini fermierii și sectorul agricol, inclusiv identificarea nevoilor sectoriale și implementarea plăților directe cuplate pe bază de performanță.  PSPA este elaborat în baza modelului aplicat în statele UE de dezvoltare a documentelor de planificare strategică în domeniul agroalimentar și prevede, printre altele: identificarea și prioritizarea nevoilor sectoriale; distribuirea procentuală a FNDAMR cu departajarea pe tipul de nevoi, cu prioritate înaltă/medie/joasă; instituirea măsurilor de eco-scheme și alte forme de sprijin orientate spre păstrarea unui înalt grad de gestionare sustenabilă a resurselor naturale; acordarea de sprijin pentru zonele afectate de constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice zonei, dar și înființarea Comitetului Național de Monitorizare pentru implementarea PSPA. Conform PSPA, intervențiile investiționale vor trece de la mecanismul ”primul venit, primul servit” la mecanismul de evaluare a proiectelor, anterior finanțării, în baza criteriilor de performanță și sustenabilitate. Totodată, un accent se va pune pe sprijinul pentru utilizarea pășunilor, dat fiind faptul că includerea pentru finanțare a suprafețelor de pajiști reprezintă o necesitate pentru asigurarea dezvoltării sectorului zootehnic și creșterii calității producției obținute.

 

Noua abordare impune evaluarea proiectelor investiționale înaintea acordării finanțării și prin aceasta va contribui la creșterea nivelului de predictibilitate pentru solicitanții de sprijin, cât și pentru autorități, fortificând, astfel, capacitatea de implementare a politicilor. De asemenea, în PSPA se prevede о alocare financiară indicativă pentru fiecare intervenție și pentru fiecare an.

 

Pentru a sprijini obținerea de venituri viabile de către ferme și reziliența sectorului agricol în vederea sporirii securității alimentare pe termen lung, este necesară îmbunătățirea poziției fermierului în lanțul valoric, în special, prin încurajarea formelor de cooperare care îi implică pe fermieri și sunt în beneficiul acestora, precum și prin promovarea lanțurilor scurte de aprovizionare și prin îmbunătățirea transparenței pieței de produse agricole și agroalimentare, se menționează în document.

 

Proiectul urmează a fi aprobat în lectura a doua.

 

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Parlamentul Republicii Moldova

156 vizualizări

Data publicării:

10 Aprilie /2025 12:50

Catalogul tematic

Noutăți | Agricultura | Subvenționarea în agricultură

Etichete:

investitii in agricultura | proiect de lege | agricultura competitiva

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon