03
06 2014
1537

Angajatorii români găsesc greu muncitori calificaţi şi ingineri

Muncitorii calificaţi, inginerii, dar şi reprezentanţii de vânzări sunt po­ziţiile pe care angajatorii din România le ocupă cel mai greu, întrucât ma­jo­ritatea candidaţilor nu sunt suficient de bine pregătiţi, chiar dacă au ab­sol­vit o facultate sau îşi continuă studiile în domeniul pentru care aplică, ara­tă cel mai recent studiu de măsurare a deficitului de talente realizat de fir­ma de recrutare şi închiriere de forţă de muncă temporară Man­po­werGroup România. Prin urmare, 40% dintre angajatorii români susţin că au dificultăţi în a ocupa joburile vacante, cu 4% mai mult decât media glo­bală, dar în scădere cu 14% faţă de anul trecut.
Pe plan global, deficitul de talente a atins cel mai acut nivel din ultimii 7 ani. Relativa scădere a presiunii acestuia în România faţă de 2013 nu tre­bu­ie privită ca o corectare a raportului dintre cererea de forţă de muncă şi ofer­tă. Deficitul perceput de angajatori continuă să fie superior mediei glo­bale şi celei regionale, spune Valentin Petrof, director general al Man­po­werGroup România, companie cu afaceri de peste 43 mil. euro anul trecut.
Situaţia este generată fie de un sistem vocaţional aproape inexistent în România ultimilor zece ani (numărul elevilor înscrişi în şcolile profesionale ajungând la circa 20.000, faţă de 300.000 în 2002), fie de lipsa de corelare dintre ceea ce se face în şcolile tehnice şi modul în care se lucrează în companiile bazate pe inginerie. La studiu au participat peste 600 de angajatori din România.

via www.zf.ro

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.