22
09 2014
899

Atac împotriva evaziunii fiscale

Statele membre ale G20 vor să elimine portiţele care fac posibilă încă evaziunea fiscală. În acest fel, concernele multinaţionale vor fi silite să-şi plătească taxele. În plus, liderii celor mai mari ţări industrializate şi emergente îşi propun să stimuleze relansarea economiei globale.

Statele G20 au decis măsuri concrete de combatere a evaziunii fiscale practicate de marile concerne multinaţionale, în urma căreia miniştrilor de Finanţe din întreaga lume le scapă anual printre degete nişte sume colosale.

Miniştrii de Finanţe ai ţărilor G20, reuniţi la Cairns, în Australia, au convenit un pachet de măsuri împotriva evaziunii fiscale şi a transferului de câştiguri, care urmează a fi definitivat până la finele anului 2015.

Baza iniţiativei G20 o constituie un plan de acţiune elaborat de Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OECD). Dacă măsurile vor fi aplicate la final de toate ţările membre ale OECD şi ale G20, atunci va fi acoperită economia mondială în proporţie de 90 la sută. Secretarul general al OECD, Angel Gurria, a vorbit în context despre cel mai ambiţios plan de modernizare a sistemului fiscal mondial din ultimii 100 de ani.

Iniţiativa OECD şi G20 a fost provocată de faptul că o serie de concerne multinaţionale cum ar fi Apple, Amazon sau Google nu-şi plătesc decât parţial impozitele pe profit, graţie unor trucuri încă legale, prin intermediul unei complicate încrengături de firme.

Concernele îşi mută câştigurile şi activităţile între ţări cu fiscalitate mare şi ţări cu fiscalitate redusă, folosindu-se de regulamente fiscale nearmonizate la nivel internaţional. Ca atare, OECD şi G20 vor să obţină ca taxele să fie plătite obligatoriu în ţara în care se şi realizează profiturile.

În cadrul apropiatei reuniuni a şefilor de stat şi de guvern ai ţărilor G20, care se va desfăşura peste două luni, va fi adoptat un plan de acţiune pentru stimularea economiei globale. Responsabilii G20 sunt de acord că în vederea unei creşteri substanţiale a economiei sunt necesare mai ales investiţiile private, cu precădere în domeniul infrastructurii.

Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schäuble, a declarat în context că există la nivel mondial, dar şi în Germania suficient de mulţi deţinători de capital aflaţi în căutarea unor proiecte de investiţii rentabile. Este necesară doar asigurarea unei mai mari transparenţe la licitaţiile pentru proiecte de construcţii, a mai declarat responsabilul.

via www.dw.de

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.