06
11 2013
1213

Băsescu atacă dur taxele lui Ponta: Este greşit!

Preşedintele Trăian Băsescu a declarat, miercuri, că în prezent constata că se trece la crearea de taxe noi, care să hrănească sistemul bugetar, el precizînd că astfel se ajunge iar la situaţia în care "omul gras - statul, se urcă în spatele omului slab - economia", ceea ce este greşit, notează Mediafax. Şi economiştii şi consultanţii au reacţionat dur după ce Guvernul a anunţat o avalanşă de măsuri fiscale care pe de-o parte înaspresc fiscalitatea şi ameninţa să destabilizeze bugetul, iar pe de alta parte au un puternic iz electoral. Vestea bună, reducerea CAS, este păstrată pentru a doua parte din 2014, an în care se va duce lupta pentru prezidenţiale. Acestea sunt cele mai importante măsuri anunţate de Guvern în urma negocierilor cu FMI:
  1. Guvernul va creşte cu 25% redevenţele pentru resursele naturale, cu excepţia celor de petrol şi gaze
  2. Salariul minim brut va fi majorat anul viitor în doua etape, pînă la 900 lei
  3. Guvernul va opera şi creşteri salariale individuale, dar nu pentru toţi bugetarii, fiind tintiţi profesorii debutanţi şi medicii rezidenţi
  4. Va fi introdusă o acciza de 7 eurocenţi la litrul de carburant
  5. Nivelul CAS va fi redus cu 5 puncte din semestrul II 2014 dacă Guvernul identifica resurse
  6. Accizele vor fi indexate de la 1 ianuarie 2014 in funcţie de rata inflaţiei şi nu de cursul de schimb
  7. Guvernul va introduce plata impozitului pe proprietate pentru construcţiile speciale exceptate pînă acum, cum ar fi parcările şi piscinele, în cazul în care sunt deţinute de persoane juridice.
Practic, cea mai aşteptată veste despre fiscalitate, reducerea CAS, a fost amînată pîna în anul electoral 2014, deşi aceasta nu a fost prevazută în buget, fiind condiţionată de colectarea mai multor venituri.
"Observ o schimbare în politica internă. Imi aduc aminte de anul de criza profunda 2010, cu măsuri extrem de dure, luate pentru a nu se pune nimic în spatele IMM-urilor. Acum observ o schimbare a ponderii şi cred că este greşit: se trece din nou la inventarea de taxe, impozite, care să aducă bani la buget pentru a hrăni aparatul bugetar. O spun ca un semnal extrem de serios şi afirm fără rezerve că este greşit", a spus preşedintele, la o reuniune a mediului de afaceri.
El a precizat că a fost unul dintre artizanii momentului 2005, cand s-a introdus cota unica, fapt ce a dus la o relansare a economiei, şi cînd numarul taxelor s-a redus.
"Procesul nu mai continua, s-a ajuns la situaţia de a lucra în favoarea omului gras, statul, care se aseaza pe omul slab, încă mult mai slab, care este economia reală", a spus Băsescu, menţionînd că lansează un semnal de alarma foarte serios, care trebuie luat în considerare. Şeful statului a mai spus că "nu mărirea taxelor şi impozitelor este situaţia pentru acum".
"Sigur, are nevoie de bani statul, dar dacă i-ar indrepta spre investiţii, ar fi bine, dar dacă îi îndreaptă spre a alimenta cu bani aparatul de stat nu e în regulă. Se produce o schimbare de filozofie în defavoarea mediului de afaceri, iar acest lucru trebuie bine analizat. Nu voi fi printre cei care or să tacă faţă de aceasta abordare", a spus Băsescu.

via www.wall-street.ro

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.