28
10 2014
910

Bursele sunt în aşteptarea deciziei Fed de a încheia relaxarea monetară

Bursa americană a deschis prima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii în scădere, investitorii fiind în aştepta­rea deciziei Fed, banca centrală a SUA, de a încheia în această lună cel de-al treilea program de achiziţii de obliga­ţiuni prin care 15 miliarde de dolari intrau lunar în pieţele financiare.

Miercuri 29 octombrie, Fed va face doar o declaraţie de politică monetară, fără conferinţă de presă sau estimări pri­vind economia sau ratele de dobândă, lăsând astfel investitorii să gă­sească singuri indicii cu privire la direc­ţia politicii monetare.

În declaraţie, Fed ar urma să anunţe că va încheia cea de-a treia rundă de achiziţii de obliga­ţiuni, denumită şi QE3, potrivit econo­miş­ti­lor citaţi de Reuters. În septembrie 2012, Fed a început al treilea program de relaxare monetară prin care a achi­ziţionat obligaţiuni de 1.600 miliarde de dolari. Scopul acestui program era scă­derea şomajului. Când a început QE3, programul presupunea achiziţii lunare de 85 miliarde de dolari. În septembrie 2012, rata şomajului în SUA era de 8,1%, iar acum a scăzut la 5,9%.

Pieţele europene au scăzut cu peste 1% în şedinţa de luni, lider de pluton fiind bursa de la Milano, care s-a depreciat ieri cu peste 2% trasă în jos de rezultatele testelor de stres derulate de Banca Centrală Europeană. Mai multe bănci italiene au fost printre cei 25 de creditori care au picat testele şi trebuie să aducă capital suplimentar.

via www.zf.ro

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.