01
12 2014
1039

CE avertizează că Franţa riscă în continuare sancţiuni, dacă nu continuă reformele structurale

Comisia Europeană (CE) a avertizat Franţa că se află încă în pericolul de a fi amendată, dacă nu continuă implementarea reformelor convenite cu Uniunea Europeană (UE) şi nu respectă regulile bugetare impuse de UE. "Comisia consideră că Franţa a făcut progrese limitate în ceea ce priveşte sectorul structural al recomandărilor fiscal făcute de Consiliul de Miniştri al UE în 2014", se arată într-un raport al CE, relatează Financial Times. De asemenea, CE a apreciat că Franţa "nu a întreprins acţiuni efective" în acest an pentru a respecta regulile impuse de UE. În aceste condiţii, CE a hotărât să acorde timp guvernului francez până în luna martie a anului viitor pentru a dovedi că respectă angajamentul privind implementarea reformelor structurale, înainte de a lua o decizie în ceea ce priveşte sancţionarea Franţei. Comisia evită astfel un conflict cu Parisul legat de necesitatea reducerii cheltuielilor bugetare.
Până în martie vom şti clar dacă guvernele implementează reformele pe care s-au angajat să le iniţieze. Este în interesul zonei euro să o facă. Fiecare trebuie să aibă rolul său pentru a sprijini revenirea economică, a declarat Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice.
În afară de Franţa, şi Italia şi Belgia riscă să fie sancţionate din cauza proiectelor de buget pentru anul viitor. La finalul lunii octombrie, autorităţile de la Bruxelles au acceptat proiectele de buget ale Franţei şi Italiei pentru 2015, după corecţii de ultim moment, însă nu au exclus posibilitatea de a cere măsuri suplimentate de reducere a deficitelor şi de a impune amenzi în cazul nerespectării regulilor bugetare ale UE. În octombrie, Guvernul francez a anunţat că va rata atât anul viitor, cât şi în 2016 ţinta de reducere a deficitului bugetar la 3% din produsul intern brut, dar a avertizat că nu va lua măsuri suplimentare de austeritate, în ciuda presiunilor Uniunii Europene. Franţa, al cărei proiect de buget prevede pentru 2015 un deficit de 4,3% din PIB, a promis o reducere suplimentară a cheltuielilor de 3,6-3,7 miliarde de euro. Deficitul structural va scădea cu peste 0,5 puncte procentuale, faţă de 0,2% în proiectul iniţial. Ţinta unui deficit bugetar de sub 3% trebuia atinsă în 2015, după ce guvernul francez ceruse deja de două ori Comisiei Europene să amâne acest termen.

via www.mediafax.ro

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.