12
09 2014
681

CE dă 12 mld. euro pentru proiecte de infrastructură de transport

Comisia Europeană a invitat statele membre ale UE să propună proiecte de dezvoltare a infrastructurii de transport pentru îmbunătăţirea interconectării la nivel european şi a rezervat pentru acestea 11,9 miliarde de euro, ceea ce reprezintă cea mai mare alocare de fonduri europene pentru infrastructura de transport.

Finanţarea priveşte proiecte legate de nouă coridoare importante de transport paneuropene. Unul dintre acestea, Rin-Dunăre, trece prin România. Statele membre au timp până pe 26 februarie să-şi prezinte proiectele, se arată în­tr-un comunicat al CE.

Transportul este fundamental pentru o economie europeană eficientă, aşa că a investi în co­nexiunile de transport pentru energizarea revenirii economice este mai important ca niciodată. Regiunile din Europa fără legături bune de transport nu vor creşte şi nici nu vor prospera, a explicat vicepreşedintele comisiei responsabil cu transportul Siim Kallas.

Proiectele care vor primi fonduri europene va trebui cofinanţate de statele membre. Fondurile vor fi atribuite celor mai competitive proiecte.

Cele nouă coridoare fac parte dintr-un proiect paneuropean care până în 2030 ar trebui să îmbunătăţească infrastructura de acces la 94 de porturi europene mari şi 38 de aeroporturi, să dezvolte 35 de poiecte de trecere a graniţei pentru reducerea ambuteiajelor şi transformarea a 15.000 de kilometri de căi ferate în linii de mare viteză.

via www.zf.ro

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.