13
08 2014
968

Cel mai bun trimestru doi pentru Grecia de la intrarea în criză

Produsul Intern Brut (PIB) al Greciei s-a contractat cu 0,2% în al doilea trimestru faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, aceasta fiind cea mai mică scădere a economiei din trimestrul al treilea al anului 2008 până în prezent, informează Bloomberg. Aceasta este a 24-a contracţie, consecutiv, pentru economia elenă, dar semnele de redresare provin din faptul că declinul PIB-ului anunţat de Autoritatea pentru Statistică din Grecia este mai mic decât au anticipat analiştii.
Încă nu se poate estima dacă acest trend pozitiv pe care ne aflăm va fi suficient de puternic pentru a împinge Grecia înapoi pe creştere economică, a declarat Christian Schulz, economist la Berenger Bank Londra.
Producţia industrială a scăzut, însă, cu 6,7% în luna iulie, ceea ce ponderează optimismul analiştilor în legătură cu o posibilă ieşire din recesiune a Greciei.
Cred că economia Greciei va trebui să se bazeze anul acesta pe un sezon turistic pozitiv, a adăugat Schulz.
Asociaţia pentru Întreprinderile din Turism din Grecia a anunţat marţi că ţinta legată de numărul de turişti care vizitează ţara va fi atinsă, chiar şi în ciuda faptului că tensiunile din estul Ucrainei şi sancţiunile impuse de Uniunea Europeană Rusiei ar putea să însemne un minus de 200.000 de turişti ruşi pentru Grecia.
Prioritatea pentru Grecia este acum să continue adoptarea şi implementarea reformelor importante stabilite în program, pentru a putea trece de la stabilizarea economiei la revenirea ei şi pentru a crea noi locuri de muncă, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Simon O’Connor.
Comisia Europeană estimează că economia Greciei va creşte cu 0,6% anul acesta, pentru prima dată din 2007 până în prezent. Recesiunea Greciei, care durează de şase ani, a fost adâncită de tăierile de buget, precum şi de împrumuturile de 240 miliarde de euro luate de la ţările zonei euro şi de la Fondul Monetar Internaţional. Retragerea economiei a condus la scăderea PIB-ului cu 25% şi la creşterea ratei şomajului la 27,2%.

via www.zf.ro

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.