16
10 2014
1123

Credit Suisse: Moldova printre cele mai sărace țări din Europa

Republica Moldova, împreună cu Ucraina și Belarus sunt țările europene în care nivelul de bunăstare a populației se ridică la mai puțin de cinci mii de dolari pe cap de adult pe an. La același nivel se află India și mai multe țări din Africa Centrală și Asia de Sud. Cel puțin asta arată datele raportului realizat de banca suedeză Credit Suisse.

În pofida mediului economic dificil, bunăstarea populației la nivel global a avut o creștere record cu 20,1 trilioane de dolari și a ajuns în total la 263 trilioane de dolari în ultimul an.

Potrivit raportului toți milionari din lume constituie 0,7 la sută din populația adultă a lumii, aceștia controlează 44 la sută din activele globale — circa 116 trilioane de dolari. Peste 40 la sută din grupul milionarilor (circa 35 de milioane de oameni) sunt cetățeni ai SUA.

Grupul oamenilor mai puțin bogați constituie 7,9 la sută (373 milioane de oameni), aceștia dețin 41,3 la sută din averea mondială. Restul 14,7 la sută din toată averea planetei aparține oamenilor mai săraci ( 4,3 miliarde de locuitori adulți).

Cel mai sărac segment al populației (cu venituri de sub 10 mii de dolari) alcătuiește 3,28 miliarde de oameni. Aceștia dețin doar 2,9 la sută din averea planetei.

Ce mai mare creștere a bunăstării în ultimul an a fost observată în America de Nord atingând cifra de 34,7 la sută și Europa — 32,4 la sută. Ambele regiuni au arătat creșteri de circa 11 la sută fiecare. În schimb, America Latină s-a bucurat de puține schimbări, iar China a înregistrat o creștere ușoară de aproximativ 3,5 la sută, în timp ce bunăstarea Indiei a scăzut cu 1 la sută.

via agora.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.