19
10 2015
614

Economia Chinei a depășit așteptările analiștilor

Ritmul de creştere economică a Chinei în ultimul trimestru a depășit așteptările analiştilor. În perioada iulie — septembrie 2015, PIB-ul celei de-a doua economii a lumii a înregistrat o expansiune de 6,9%. Între timp, FMI estimează o creştere de 6,8% în 2015, autorităţile de la Beijing însă se aşteaptă la un avans de aproximativ 7%, acesta fiind cel mai slab ritm de creştere din ultimii 25 de ani, dar mai ridicat decât avansul previzionat de analişti.

Guvernul de la Beijing a anunţat planuri de majorare a cheltuielilor pentru proiecte de infrastructură, pentru a compensa încetinirea sectorului industrial şi al pieţei imobiliare. De asemenea, economiştii se aşteaptă ca Banca Centrală a Chinei să reducă rata dobânzii până la sfârşitul anului, pentru a stimula economia.

Pieţele bursiere mondiale urmăresc cu atenţie orice semn de încetinire economică a Chinei, responsabilă pentru 13% din PIB-ul mondial.

În dorinţa de a calma situaţia de pe bursă şi a arăta că este hotărâtă să susţină activitatea economiei, Banca Centrală a Chinei a anunţat recent o nouă reducere a dobânzii de bază. În plus, instituţia a redus şi nivelul rezervelor minime obligatorii pentru bănci, cu intenţia de a le stimula să acorde mai multe credite şi a reduce costul împrumuturilor pentru companii, persoane fizice şi autorităţi locale.

Opinia generală a analiştilor este că noile măsuri de relaxare a politicii monetare, deşi sunt binevenite, vor fi insuficiente pentru a declanşa o relansare durabilă a activităţii economice, a investiţiilor şi a consumului, în lipsa unor măsuri suplimentare din partea guvernului de la Beijing cu privire la relansarea bugetară şi reducerile fiscale, mentioneaza agerpres.

via | mbc.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.