16
10 2013
1426

Economia SUA este foarte bolnavă, spune un laureat al premiului Nobel din 2006

Politicienii americani puşi pe ceartă nu reuşesc să ajute o economie foarte bolnavă, a declarat marţi pentru CNBC Edmund Phelps, laureat al premiului Nobel pentru economie, în 2006. Phelps, profesor de politică economică la Columbia University din New York, consideră că dezbaterile referitoare la impasul bugetar distrag atenţia, în mod fascinant, de la problemele mai serioase, de scădere a competitivităţii şi a inovaţiei.
"Imaginea mai largă este că economia americană este destul de bolnavă de ceva timp, din anii ’70, iar simptomele sunt rata scăzută de angajare şi de participare, creşterea lentă şi probabil satisfacţia scăzută în muncă. Nimeni nu se gândeşte ce ar putea face şi ce ar trebui să facă guvernul pentru a rezolva această problemă", a spus Phelps.
El a adăugat că guvernul sprijină companii consacrate, prin excepţii şi reglementări care au sporit barierele de intrare pe piaţă. "Noii veniţi nu pot intra în sectoarele în care există deja companii gigant", a arătat Phelps, adăugând că şi în cazul start up-urilor menite să creeze noi industrii, acestea sunt atât de împovarate de reglementări încât au nevoie de mai mulţi avocaţi decât de ingineri. Guvernul provoacă mult rău şi nu reuşeşte să ajute o economie foarte bolnavă, a continuat economistul. Comentariile lui Phelps vin la o zi după ce Robert Shiller, unul dintre laureaţii premiului Nobel pentru economie din acest an, a avertizat că preţurile mondiale ale locuinţelor ar putea ajunge din nou la niveluri speculative. Activităţile instituţiilor federale sunt parţial blocate de 15 zile, în lipsa unui acord în Congres privind bugetul anului fiscal 2014, iar Statele Unite riscă să nu mai poată face unele plăţi, dacă politicienii nu vor decide majorarea plafonului datoriilor înainte de data de 17 octombrie. Un acord în acest sens, între liderii Senatului, ar putea avea loc cel mai devreme în cursul zilei de marţi.

via www.mediafax.ro

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.