21
08 2013
938

Şeful finanţelor Germaniei recunoaşte că Grecia are nevoie de un nou pachet de ajutor

Ministrul de Finanţe al Germaniei, Wolfgang Schaeuble, a recunoscut marţi, pentru prima dată, că Grecia va necesita de un al treilea pachet de ajutor financiar extern, iar o sursă din Ministerul de Finanţe de la Atena a declarat că noul pachet financiar ar putea fi mult mai mic decât precedentele. "Va trebui adoptat un nou program pentru Grecia", a declarat Schaeuble în timpul unui miting electoral în nordul Germaniei. Perspectiva unui nou sprijin pentru Grecia s-ar putea dovedi nepopulară în rândul electoratului geman, cu numai cinci săptămâni înaintea alegerilor parlamentare, potrivit agenţiei de presă Reuters, preluată de cotidianul elen Kathimerini. La Atena, o sursă din Ministerul de Finanţe elen a declarat pentru Reuters că un nou sprijin financiar ar viza acoperirea unui deficit de finanţare estimat pentru perioada 2014-2016.
"Grecia şi creditorii internaţionali analizează mai multe modalităţi pentru acoperirea oricărui deficit de finanţare al Greciei în următorii ani", a spus oficialul elen.
Variantele includ utilizarea unor fonduri rămase din programul de recapitalizare a sectorului bancar şi măsuri de sprijin discutate anterior, a adăugat acesta. FMI a estimat, în iulie, că Grecia are un deficit de finanţare de 10,9 miliarde de euro pentru perioada 2014-2015. Afirmaţia lui Schaeuble depăşeşte orice posibilă aluzie făcută de cancelarul Angela Merkel, care a recurs la o abordare mai precaută în contextul alegerilor, pentru a nu îndepărta votanţii care se tem că vor fi nevoiţi să suporte costurile sprijinirii Atenei. Ministrul german de Finanţe a mai afirmat în trecut că Grecia ar putea necesita un nou program financiar la încheierea celui prezent în 2014, dar nu l-a descris niciodată ca fiind inevitabil, cum pare că a procedat marţi, scrie Reuters. Grecia nu va beneficia, însă, de o ştergere a datoriilor, a adăugat el. Merkel a declarat, într-un interviu publicat marţi în presa germană, că Grecia face progrese, iar o reevaluare a situaţiei va avea loc conform planurilor la sfârşitul anului 2014 sau începutul lui 2015. De asemenea, cancelarul a spus că nu se aşteaptă la o nouă ştergere de datorii pentru Grecia. Franţa, principalul partener al Germaniei în UE, a subliniat că Grecia se îndreaptă în direcţia potrivită.
"Mi se pare că programul este pe calea cea bună. Nu văd o nevoie urgentă pentru un nou plan de ajutor pentru Grecia", a declarat ministrul francez de Finanţe, Pierre Moscovici, pentru postul de radio Inter.
Grecia a beneficiat anul trecut de ştergerea a peste 100 de miliarde de euro din datoria către deţinătorii privaţi de obligaţiuni, parte a celui de-al doilea pachet de ajutor financiar de la ţările zonei euro şi FMI. Economia elenă va înregistra în 2013 al şaselea an de recesiune, iar veniturile din taxe ale statului se situează sub aşteptări. PIB a scăzut cu 4,6% în trimestrul al doilea, contracţie uşor mai redusă decât estimările, astfel că unii economişti se aşteaptă la o încetinire a contracţiei spre sfârşitul anului.

via www.mediafax.ro

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.