14
12 2013
672

Publicaţiile periodice de import nu vor plăti TVA

Iniţiativa legislativă a deputaţilor Chiril Lucinschi şi Corina Fusu cu privire la introducerea TVA pentru presa străină importată în Republica Moldova nu a primit avizul pozitiv al Guvernului.
Potrivit autorilor iniţiativei, obiectivul proiectului este de a susţine piaţa media autohtonă şi de a elimina concurenţa neloială.

De cealaltă parte, Guvernul spune că scutirea publicaţiilor periodice de import de plata TVA contravine angajamentele asumate de ţara noastră faţă de Organizaţia Mondială a Comerţului.

Pe lângă aceasta, realizarea propunerii de scutire de TVA şi de taxa vamală doar a publicaţiilor periodice înregistrate în RM ar pune în condiţii inegale persoanele care importă publicaţii periodice ceea ce contravine echităţii fiscale.

Amintim că Lucinschi declara anterior că piaţa media autohtonă nu este protejată faţă de presa străină care nu este plătitoare de TVA, însă acestea vin în RM în tiraje mari în comparație cu standardele Republicii Moldova, respectiv având costuri de producție mult mai mici.

Potrivit ultimelor date statistice, în RM se difuzează 1821 publicaţii periodice străine. Dintre acestea 1296 provin din Federaţia Rusă, alte 218 din Ucraina, 157 din România, 96 din Belarus şi 54 din alte state.

via www.eco.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.