14
02 2014
906

România: Pro şi contra închiderii marilor magazine în weekend

În timp ce reprezentanţii marilor lanţuri comerciale se opun vehement iniţiativei de închidere a magazinelor în zilele de sâmbătă şi duminică, susţinătorii spun că românilor le-ar rămâne mai mult timp pentru vizitarea obiectivelor culturale. O iniţiativă legislativă mai puţin obişnuită pentru România încinge din nou spiritele în această perioadă: hipermarketurile să fie deschise doar în zilele lucrătoare, iar sâmbăta să aibă program scurt şi duminica să fie închise. Dacă în 2010 deputatul Valeriu Steriu propunea închiderea marilor magazine duminica, acum deputatul Marin Anton iniţiază o schimbare mult mai amplă a regimului de comercializare a alimentelor, reglementat prin Legea 321/2009.
„Închiderea în zilele de weekend este o primă etapă în aplicarea iniţiativei noastre. În etapele următoare, le vom cere marilor comercianţi să afişeze şi taxele conţinute în preţurile de achiziţie, dar şi accelerarea plăţilor către furnizori, care acum se fac la 30 de zile. Astfel de reglementări funcţionează de ani buni în ţări ca Germania, Austria sau Franţa, iar în Elveţia se închid magazinele la ora 17.00, ca să nu mai vorbim că, acolo, hipermarketurile sunt situate în afara oraşelor“,
a declarat Marin Anton, pentru „Weekend Adevărul“. El a mai precizat că argumentul potrivit căruia românii n-ar mai avea de unde să se aprovizioneze dacă s-ar închide marile magazine, invocat de marii retaileri, nu se susţine câtă vreme pieţele agroalimentare sunt pline.
„La noi, la Giurgiu, spre exemplu, sunt printre cele mai mari sere din ţară, dar producătorii de legume nu au acces în hipermarketuri – de ce? Personal, fac cumpărăturile din piaţă, pentru că prefer produse româneşti. Desigur, nu pot cumpăra banane de la ţărani, dar în piaţa liberă măcar ştiu că dacă pruna sau morcovul are un preţ, acela e preţul corect, nu cu taxe ca în hipermarket“.
„Cumpărăturile unice nu sunt sănătoase“ La rândul său, Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor (APC), afirmă că iniţiativa de închidere a hipermarketurilor în weekend este benefică din mai multe puncte de vedere.
„În primul rând, a face cumpărături o singură dată pe săptămână duce la un consum excesiv şi nesănătos, chiar la o risipă de bani şi de alimente, astfel că e bine ca românii să se dezobişnuiască de cumpărăturile unice. Pe de altă parte, în locul socializării din malluri, românii ar avea mai mult timp pentru vizitarea de muzee sau de alte obiective culturale şi turistice“,
ne-a declarat liderul APC. Marii comercianţi cer abrogarea legii Reprezentanţii hipermarketurilor au susţinut abrogarea Legii 321/2009, spre deosebire de deputaţi, care au pledat pentru îmbunătăţirea acesteia.
„Este o cultură în România ca oamenii să-şi facă cumpărăturile sâmbăta şi duminica. Pentru noi, vânzările din weekend înseamnă o cifră de afaceri între 30% şi 40% din timpul săptămânii şi o alocare de personal de 15%, cu toate consecinţele care decurg de aici: reducerea de personal atât la noi, cât şi la producător, pentru că vom avea nevoie de mai puţină marfă în rafturi“,
a argumentat directorul executiv al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România, Delia Nica.

via adevarul.ro

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.