22
07 2014
801

Situaţia economiei franceze este „catastrofală“ pentru că nu se investeşte

Situaţia economiei franceze, a doua ca mărime din UE, este „catastrofală“ din cauza lipsei investiţiilor şi a şomajului ridicat, a avertizat industriaşul Pierre Gattaz, preşe­dintele Medef, cea mai mare şi mai puternică asociaţie patronală din Franţa. El i-a cerut guvernului, printr-un interviu acordat publi­ca­ţiei franceze Le Figaro, să renunţe la impozitarea cu 75% a veniturilor foarte mari, la politicile în „zigzag“ şi să adopte în schimb „turbomăsurile“ necesare readucerii economiei pe creştere. Franţa se afla în 2012 pe locul trei în topul partenerilor României la exporturi, cu o pondere de 7% în total, după Germania (18,6%) şi Italia (12,1%). Gattaz îl contrazice astfel pe preşedintele François Hollande, care pe 14 aprilie îi asigura pe francezi că economia este pe drumul cel bun, doar că revenirea este fragilă.
Nu, nu ne revenim. Nu se fac investiţii şi nici angajări. Situaţia economiei este catastrofală, a afirmat industriaşul.
Patronul patronilor francezi a avertizat că şefii companiilor nu mai au încredere în guvern şi i-a cerut Parisului să iniţieze „faza a doua“ a „Pactului de responsabilitate“, cel prin care guvernul vrea să atragă ajutorul patronilor pentru a readuce economia pe creştere. Pactul presupune reduceri de taxe şi de impozite de 41 de miliarde de euro în trei ani pentru companii în schimbul angajamentelor acestora că investesc, cre­ează locuri de muncă şi instruiesc angajaţii. Traiectoria acestor reduceri de cheltuieli este în curs de adop­tare de către parlament. El apreciază că pactul nu va fi suficient pentru a revitaliza economia şi că nu va crea locuri de muncă într-o jumătate de an. Nemţilor le-au trebuit trei ani pentru a declanşa reducerea sustenabilă a numărului de şomeri şi au pornit cu măsuri implementate în anii 2000. De aceea, Gattaz cere guvernului mă­suri suplimentare pentru recâştigarea încrederii investitorilor francezi şi străini precum renunţarea la supraimpozitul de 75% plătit de companii pentru remuneraţiile mai mari de un milion de euro acordate în 2013 şi 2014. El cere, de asemenea, ridicarea interdicţiei de a munci duminica şi după ora 21. Preşedintele Medef vrea, de asemenea, ca guvernul să reducă salariul minim pentru persoanele aflate în şomaj un timp îndelungat pentru a permite reangajarea acestora.
Nivelul SMIC-ului (salaire minimum interprofessionnel de croissance – în traducere salariul minim interprofesional de creştere. Prin acesta se stabileşte pragul minim de salarizare, n.r.) ar trebui să poată fi discutat de către partenerii sociali pentru ca persoanele care nu-şi găsesc de mult timp loc de muncă să poată fi angajaţi, a spus Gattaz.
El a menţionat că un milion de şomeri n-au mai avut un loc de muncă de cel puţin doi ani. SMIC-ul brut pentru o oră de muncă pentru acest an a fost stabilit la 9,53 de euro.

via www.zf.ro

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.