24
10 2013
1290

Un dolar slab ar salva economia americană, dar ar afecta zona euro

Programul de stimulare s-a dovedit inutil şi un singur lucru poate salva economia americană - un dolar slab, dar acest lucru ar afecta zona euro, susţin specialiştii în piaţa valutară ai casei de brokeraj Admiral Markets. Potrivit unui comunicat Admiral Markets, remis miercuri AGERPRES, europenii au reacţionat imediat, Franţa sugerând ca Banca Centrală Europeană (BCE) să intervină prin politici monetare pentru a stopa aprecierea cursului.
Euro este prea puternic, dacă ar fi fost cu 10% mai jos, ar fi crescut avuţia naţională cu 1,2%, s-ar fi creat 120.000 de noi locuri de muncă şi ar fi redus deficitul cu 12 miliarde. Dacă euro ar fi fost cu 20% mai ieftin, am fi creat 300.000 de joburi şi am fi redus o treime din deficit, a afirmat recent ministrul francez al Industriei, Arnaud Montebourg.
Acesta a apreciat că BCE ar trebui să facă ceea ce alte Guverne fac, referindu-se la acţiunile întreprinse de Rezerva Federală a SUA (FED) şi Banca Japoniei, adică să ajusteze cursul conform intereselor proprii.
Dacă nu ar fi existat euro, ţările din regiune ar fi avut propria valută, care s-ar fi depreciat semnificativ şi situaţia lor economică s-ar fi îmbunătăţit. În prezent, majoritatea sunt în depresiune şi aceasta se va adânci dacă raportul euro-dolar va continua să crească. Un dolar slab este benefic economiei americane şi acesta pare a fi planul lor de revenire, apreciază specialiştii de la Admiral Markets.
Aprecierea monedei europene s-a intensificat în ultimele trei luni, timp în care euro a câştigat aproape 10% faţă de moneda americană. De aproape doi ani nu s-a mai tranzacţionat euro la o rată de schimb de 1,38 dolari, avansul de aproape 3% din ultimele zile fiind cauzat de datele proaste din economia americană, ceea ce intensifică speculaţiile conform cărora FED nu va încetini printarea şi, implicit, devalorizarea dolarului, până cel puţin în martie 2014.
Pe de altă parte, principalul indice bursier american a atins în această săptămână un nou maxim istoric, piaţa locală de acţiuni este într-un evident bubble, iar pe termen mediu ar putea urma un declin amplu, ceea ce ar duce la o depreciere a cursului euro-dolar, mai afirmă analiştii Admiral Markets.
Admiral Markets Group a fost fondat în 2001 şi oferă servicii în peste 35 de ţări la nivel global, prin companii licenţiate în Uniunea Europeană şi Australia, Admiral Markets AS Sucursala din România fiind înregistrată şi supravegheată de CNVM.

via www.economica.net

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.