Știri

Parcurile industriale: noi reguli de funcționare

Parcurile industriale vor fi divizate în trei categorii, în funcție de profil și de activitățile desfășurate de către rezidenți pe teritoriul acestora. Parlamentul a aprobat în lectura a doua, în ședința de astăzi, 13 iunie, proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (privind eficientizarea parcurilor industriale).

 

Astfel, Legea nr. 182/2010 cu privire la parcurile industriale va fi completată cu un articol nou, conform căruia, vom avea:

  • parcuri industriale de Tipul A – generale, unde sunt desfășurate mai multe tipuri de activități economice, preponderent producție industrială și valorificare a cercetărilor științifice și/sau dezvoltărilor tehnologice;
  • parcuri industriale de Tipul B – specializate, unde sunt desfășurate activități economice conexe permise pe teritoriul parcului industrial, preponderent din domeniul tehnologiilor digitale, creative, informației și telecomunicațiilor, științei, cercetării și dezvoltării, ingineriei, inovaționale și cele aferente acestora;
  • parcuri industriale de Tipul C – platforme industriale multifuncționale, unde pot fi desfășurate mai multe tipuri de activități economice, preponderent mică producție la nivel local.

 

Totodată, parcul industrial va putea fi creat pe unul sau mai multe terenuri. În cazul în care parcul industrial este creat pe mai mult de un teren, pe unul dintre aceste terenuri va fi amplasat sediul întreprinderii administratoare, iar celelalte terenuri vor forma platforme ale parcului industrial. Toate platformele vor fi administrate de o singură întreprindere administratoare, iar regimul și modul de efectuare a activității de întreprinzător și de gestiune sunt identice în toate platformele.

 

 

Suplimentar la infrastructura de producție (oficii administrative și hale industriale) și infrastructura tehnico-edilitară, pe teritoriul parcului industrial vor putea fi amplasate următoarele obiecte, aferente genurilor de activitate respective: instituții financiare, obiecte de marketing și publicitate, obiecte de alimentație publică, necesare desfășurării activităților de bază ale rezidenților; instituții de învățământ; parcuri științifice și inovaționale, acceleratoare, laboratoare pentru dezvoltarea tehnologiilor inovatoare;  săli polivalente pentru conferințe științifice și alte evenimente și instalații de gestionare a deșeurilor (cu excepția depozitării deșeurilor).

 

 

Proiectul mai prevede completarea temeiurilor de retragere a titlului de parc industrial. Pe lângă cele enumerate în art. 23 din lege, suplimentar, acest titlu va mai putea fi retras la propunerea Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, în cazul în care, în decurs de 5 ani de la data acordării titlului de parc industrial nu sunt desfășurate activități economice, dar și la solicitarea argumentată a întreprinderii administratoare, în cazul parcurilor industriale create în baza bunurilor private, cu acordul scris al tuturor rezidenților parcului industrial.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Parlamentul Republicii Moldova | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

950 vizualizări

Data publicării:

13 Iunie /2024 13:01

Catalogul tematic

Noutăți | Antreprenoriat

Etichete:

noutati | parc industrial

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon