Știri
Plasarea șomerului în câmpul muncii: burse, formare profesională, venituri neimpozabile
Pentru ca mai mulți șomeri, dar și angajatori, să poată beneficia de măsurile active de ocupare a forței de muncă, autoritățile planifică consolidarea politicilor din domeniul angajării.
În acest sens, Cabinetul de miniștri a aprobat în ședința din 30 noiembrie proiectul de hotărâre de Guvern pentru aprobarea proiectului de lege privind modificarea unor acte normative, care este elaborat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale și conține modificări la Legea nr.105/2018 cu privire la promovarea ocupării forței de muncă și asigurarea de șomaj, dar și în Codul fiscal.
Documentul prevede completarea art. 20 din CF (sursele de venit neimpozabile) cu un punct, potrivit căruia indemnizațiile acordate persoanelor fizice de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă la angajarea șomerului într-o altă localitate decât cea unde locuiește efectiv să fie considerate surse neimpozabile.
Proiectul vine și cu majorarea cuantumului unor subvenții acordate în cadrul măsurilor active de ocupare a forței de muncă. Astfel, bursa lunară neimpozabilă de care beneficiază șomerul antrenat în instruirea la locul de muncă (șomer-cursant), va fi în cuantum de 35% din salariul mediu lunar pe economie pentru anul precedent. Va spori (de la 15% la 35% din salariul mediu lunar pe economie pentru anul precedent) cuantumul bursei acordate șomerilor înmatriculați la cursurile de formare profesională, de care vor beneficia și șomerii antrenați în stagiu profesional. Este de menționat că, cheltuielile pentru majorarea bursei respective vor fi direcționate din contul celor pentru cazarea și transportul șomerilor, care se propun a fi abrogate.
Totodată, se preconizează majorarea subvenției acordate de ANOFM pentru acoperirea cheltuielilor necesare inițierii unei afaceri (de la 50% la 80% din cheltuielile estimate de șomer), dar nu mai mult de 20 de salarii lunare medii pe economie pentru anul precedent, precum și majorarea cuantumului subvenției acordate pentru proiectele de inițiative locale (de la 10 la 20 salarii medii pe economie pentru anul precedent).
În același timp, va fi redusă perioada pentru care angajatorul va fi obligat să păstreze locul de muncă în cazul beneficierii de subvenții pentru crearea sau adaptarea locurilor de muncă pentru persoanele cu dizabilități (de la 18 la 12 luni).
La momentul de față, ajutorul de șomaj se acordă dacă șomerul îndeplinește cumulativ anumite condiții, printre care și cele ce stabilesc nerealizarea veniturilor din activități de muncă la data solicitării ajutorului. În acest context, se propune ca indemnizația de eliberare din serviciu, recalculele salariale aferente eliberării din serviciu și a pensiilor, cu excepția celor pentru limită de vârstă, să nu fie luate în considerare la determinarea respectivelor venituri.
Totodată, se propune revizuirea unor proceduri ce vizează activitatea agențiilor private pentru ocuparea forței de muncă, inclusive a celor ce țin de suspendarea licenței pentru activitatea legată de plasarea în câmpul muncii în străinătate a cetățenilor RM.
Astfel, licența va fi suspendată dacă agenția privată nu a demonstrat în 12 luni activitate de intermediere a plasării în câmpul muncii în străinătate a lucrătorilor emigranți; dacă nu prezintă către ANOFM rapoartele de activitate privind plasarea lucrătorilor emigranți în străinătate; nu intervine în soluționarea litigiilor sau a conflictelor de muncă în care este implicat lucrătorul intermediat de agenție, precum și dacă face publicitate falsă locurilor de muncă în străinătate, inclusiv în mediul online.
Implementarea prevederilor propuse se va realiza din contul mijloacelor ce vor fi planificate în bugetul de stat pentru anul 2023.
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
Stimate utilizator
Pentru îmbunătățiri ulterioare vă îndemnăm să oferiți un feedback cu privire la calitatea și disponibilitatea serviciilor furnizate prin intermediul site-ului web și al interfeței de utilizator comune.
854 vizualizări
Data publicării:
01 Decembrie /2022 07:58
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
angajare | combaterea șomajului | proiect de lege
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.