Știri

Politica fiscală 2025, aprobată în lectură finală!

Proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2025 a fost aprobat în lectură finală (lectura III) în cadrul ședinței Parlamentului din 31 iulie curent.

 

Precizăm, măsurile incluse în document au drept scop să contribuie la crearea un sistem fiscal și vamal armonizat, echitabil și eficient în vederea soluționării constrângerilor economice și asigurarea dezvoltării durabile a Republicii Moldova.

 

Una din noutăți este completarea Codului fiscal cu instrumentul Program de stimulare pe termen lung (stock option plan) – un pogram de fidelizare a salariaților inițiat în cadrul unei companii. Prin intermediul programului, salariaților și administratorilor companiei le va fi acordat dreptul la achiziționarea unui număr determinat de titluri de participare emise de entitate la un preț preferențial sau cu titlul gratuit.

 

Scutirile personale vor fi mai mari cu 10% în anul viitor - această măsură are ca scop atenuarea impactului inflației asupra cetățenilor. Astfel, scutirea personală va constitui 29 700 lei, scutirea  majoră – 34620 lei, scutirea pentru persoanele întreținute 9900 lei, iar pentru persoanele întreținute cu dizabilități – 21780 lei.

 

Documentul mai prevede modificarea noțiunii locuință de bază, urmare a acestor modificări persoanei fizice i se va acorda dreptul de a nu recunoaște creșterea sau pierderea de capital în cazul în care la data autentificării notariale a contractului de vânzare-cumpărare a locuinței, proprietarul și-a retras viza de domiciliu / reședință de pe adresa unde se află locuința vândută, cu cel mult 90 de zile înainte de data înstrăinării.

 

Totodată, se abrogă normele ce vizează mecanismul de restituire a sumelor TVA și a accizelor din bugetul autorității teritoriale autonome cu statut special, ca urmare a declarării prevederilor respective neconstituționale de către Curtea Constituțională (art.6, alin.11 CF). Altă măsură prevăzută în politica fiscală 2025  ce se referă la TVA vizează extinderea dreptului la deducerea TVA pentru mărfurile distruse ca urmare a situațiilor excepționale definite conform Regulamentului cu privire la clasificarea situațiilor excepționale și a modul de acumulare și prezentare a informațiilor în domeniul protecției populației și teritoriului în caz de situații excepționale, aprobat prin HG nr. 1076/2010.

 

Cu detalii despre prevederile politicii bugetar-fiscale 2025 vom reveni.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

1085 vizualizări

Data publicării:

31 Iulie /2024 12:00

Catalogul tematic

Noutăți fiscale | Politica bugetar-fiscală

Etichete:

administare fiscala | Aprobarea politicii bugetar fiscale

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon