Contabilitate practică

icon Obligația de recalculare a impozitului pe venit al persoanei aflate în concediu de maternitate

În luna martie 2018 am plecat în concediu de maternitate, am primit indemnizațiile și am utilizat scutirile personale pentru anul întreg (suma de 11280 lei). După punerea în aplicare a Legii nr. 178 și divizarea anului pe perioade fiscale, în cazul meu pot aparea obligatii fiscale suplimentare? Ce trebuie sa întreprind ca sa nu încalc prevederile legislației? Modul de calculare, reţinere şi achitare la buget a impozitului pe venit reţinut din salariu şi din alte plăţi efectuate de către angajator în folosul angajatului, precum şi din plăţile achitate în ...

author icon

Olga Golban

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

icon Acest articol este destinat doar pentru utilizatorii abonați. Pentru a vă abona selectați abonamentul

Deja sunt abonat
image

Abonament Premium

2 499 MDL

Comandă acum
image

Abonament Electronic

1 599 MDL

Comandă acum
image

Abonament Electronic

799 MDL

Comandă acum

4490 vizualizări

Data publicării:

15 Decembrie /2018 11:52

Domeniu:

Impozitul pe venit | Noutăți | Persoana fizică

Etichete:

impozit pe venit | perioada fiscală | concediu de maternitate | recalculare

4 comentarii

Inga Cepoi

11 Aprilie /2019 10:56

În cazul în care angajatorul urma să efectueze recalculul impozitului pe venit pentru angajată la situația din 30 septembrie curent, cu acordarea scutirilor stabilite pentru etapa I a perioadei fiscale 2018 se va ține cont doar de scutirea pentru perioada 1 ianuarie 2018 – 30 septembrie 2018. Ce se va întâmpla cu scutirea pentru perioada 1 octombrie 2018 – 31 decembrie 2018? Se va trece în anul următor ca scutire neutilizată?

Dar în cazul în car angajatorul la achitarea ultimului salariu nu a ținut cont de reținerea scutirii pentru 12 luni și nu a făcut recalculul până în ultima zi a perioadei fiscale, care vor fi acțiunile persoanei fizice.

Vă mulțumesc anticipat.

Marina Damaschin

11 Aprilie /2019 11:41

icon

Inga Cepoi

Bună ziua!

Conform prevederilor Regulamentului cu privire la reţinerea impozitului pe venit din salariu şi din alte plăţi efectuate de către angajator în folosul angajatului, precum şi din plăţile achitate în folosul persoanelor fizice care nu practică activitate de întreprinzător pentru serviciile prestate şi/ sau efectuarea de lucrări (p. 48), la efectuarea ultimei plăţi impozabile (salariu, premiu etc.) către angajata care pleacă în concediu de maternitate (ce include concediul prenatal și postnatal), reţinerea impozitului pe venit se efectuează cu acordarea scutirilor solicitate:
[Pct.48 modificat prin HG970 din 03.10.18, MO377-383/05.10.18 art.1017; în vigoare 01.10.18]
1) dacă persoana se consideră angajat de la începutul anului fiscal – pentru 12 luni;
2) dacă persoana s-a angajat pe parcursul anului fiscal – pentru numărul de luni pe perioada cărora se considera angajat, începînd cu luna următoare celei în care acesta s-a angajat şi a depus cererea privind acordarea scutirilor şi pînă la sfîrşitul anului fiscal.

În cazul în care persoana respectivă revine la serviciu în anul fiscal în care au fost achitate plăţile pentru concediul de maternitate, impozitul pe venit din plăţile achitate ulterior se reţine reieşind din suma totală a scutirilor acordate la achitarea plăţilor pentru concediul de maternitate.

În cazul în care persoana care se află în concediu de maternitate îşi retrage cererea privind acordarea scutirilor pînă la sfîrşitul anului fiscal, patronul trebuie să efectueze recalculul impozitului pe venit reţinut, acordînd persoanei respective numai suma scutirii la care ea are dreptul de facto.

Totodată, recomandam să consultați cap. 4 Scutiri și deduceri (art.33-36) din Codul fiscal.

Inga Cepoi

11 Aprilie /2019 22:28

icon

Marina Damaschin

Ce se va întâmpla cu scutirea pentru perioada 1 octombrie 2018 – 31 decembrie 2018? Se va trece în anul următor ca scutire neutilizată?

Marina Damaschin

13 Aprilie /2019 12:38

icon

Inga Cepoi

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon