Știri

Prima AOAM cu reducere până la 31 martie

Până la 31 martie curent persoanele obligate să se asigure în mod individual pot achita prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă, beneficiind de facilități, informează Compania Națională de Asigurări în Medicină. După 31 martie, cetățenii care nu se vor asigura în mod individual în termenul stabilit de legislație vor plăti prima de asigurare în mărime integrală (12 636 de lei), precum şi penalitate în mărime de 0,1% pentru fiecare zi de întârziere.

 

Statutul de persoană asigurată în mod individual este acordat de Compania Națională de Asigurări în Medicină din data achitării primei în sumă fixă şi e valabil până pe 31 ianuarie 2025.

 

Astfel, la achitarea primei până la 31 martie, persoanele beneficiază de următoarele facilități:

  • proprietarii de teren cu destinaţie agricolă (cu excepția pensionarilor și persoanelor cu dizabilitate), care concomitent nu sunt avocați, notari, executori judecătorești, mediatori, experți judiciari, interpreți, traducători, administratori autorizați, titulari de patentă de întreprinzător, fondatori de întreprindere individuală sau gospodărie țărănească, arendaşi sau arendatori, persoane fizice care desfășoară activitate independentă în domeniul comerțului cu amănuntul, cu excepția comerțului cu mărfuri supuse accizelor; titulari de patentă de întreprinzător, persoane fizice care desfășoară activități în domeniul achizițiilor de produse din fitotehnie și/sau horticultură și/sau de obiecte ale regnului vegetal, vor achita suma de 1014 lei;
  • fondatorii de întreprinderi individuale sau gospodării țărănești, deținătorii de patentă de întreprinzător, persoanele fizice care desfășoară activități în domeniul achizițiilor de produse din fitotehnie și/sau horticultură și/sau de obiecte ale regnului vegetal, vor achita suma de 2028 lei;
  • persoanele fizice care desfășoară activitate independentă în domeniul comerțului cu amănuntul, cu excepția comerțului cu mărfuri supuse accizelor vor achita suma de 1622 lei;
  • avocații, notarii, executorii judecătorești, mediatorii, experții judiciari, interpreții, traducătorii, administratorii autorizați, vor achita suma de 4056 lei.

 

Totodată, potrivit CNAM, dacă fondatorii de întreprindere individuală și de gospodărie țărănească, persoanele care desfășoară activitate independentă, avocații, notarii, executorii judecătorești, mediatorii etc. sunt concomitent pensionari sau dețin grad de dizabilitate, au obligația să achite prima de asigurare în sumă fixă pentru anul 2024.

 

Conform datelor publicate de CNAM, peste 58 de mii de persoane au achitat în primele două luni ale anului curent prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă. Această cifră este în creștere cu aproape 3 mii în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

 

 

 

Volumul total al mijloacelor financiare acumulate în perioada ianuarie-februarie 2024 în fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală din achitarea primei în sumă fixă a depășit 100 de milioane de lei, în creștere cu 2 milioane comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Instituții:

Compania Naţională de Asigurări în Medicină a RM

564 vizualizări

Data publicării:

12 Martie /2024 08:00

Catalogul tematic

Noutăți fiscale

Etichete:

reducere | prima AOAM | AOAM

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon