Știri

Proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2023, votat în prima lectură

Parlamentul, în cadrul ședinței plenare din 12 decembrie 2022, a aprobat în prima lectură proiectul modificării unor acte normative (politica bugetar-fiscală pentru anul 2023), care vine cu un șir de completări și revizuirea prevederilor din 24 legi, inclusiv Codul fiscal.

 

În cadrul prezentării proiectului a fost menționat că, principalele obiective ale proiectului sunt identificarea instrumentelor pentru creșterea economică, simplificarea mecanismului de calculare și achitare a impozitelor și taxelor, precum și îmbunătățirea proceselor de raportare fiscală, dar și armonizarea legislației naționale cu cea a UE.

 

Menționăm, redacția proiectului înaintată de către Guvern în Parlament în raport cu cea propusă inițial pentru consultări publice a suportat un șir de modificări, care au fost acceptate de către autori în urma discuțiilor cu reprezentanții mediului de afaceri.

 

Astfel, a fost revizuită implementarea în RM a regulilor speciale referitor la determinarea prețurilor de transfer conform principiului lungimii brațului. Mai mult ca atât, noile reglementări se vor aplica din 1 ianuarie 2024, și nu de la începutul anului viitor.

 

Totodată, proiectul aprobat de Parlament prevede completarea CF cu un articol (art.1891) care va reglementa regula generală antiabuz. Astfel, în condițiile aprobării inițiativei în redacția prezentată, în scopul determinării obligațiilor fiscale ale contribuabilului, Serviciul Fiscal de Stat nu va lua în considerare sau va recalifica o tranzacție/acțiune sau o serie de tranzacții/acțiuni care, având în vedere toate faptele și circumstanțele relevante, reflectă o altă situație sau conținut economic decât cel pretins de contribuabil, fiind întreprinse cu scopul obținerii a unui avantaj fiscal.

 

Expresia de avantaj fiscal, conform proiectului, va fi definită pentru a include oricare din următoarele circumstanțe: restituirea impozitului, taxei, contribuției sociale și/sau altor plăți la BPN; diminuarea sau eschivarea de la declarare acestora; aplicarea unei cote reduse de impozitare sau scutirea de impozitare. Se propune ca regula generală antiabuz să se aplice de către SFS în cadrul controlului fiscal.

 

Odată cu punerea noilor prevederi în aplicare (la 1 ianuarie 2024), acestea vor viza tranzacțiile/ acțiunile (sau o serie de tranzacții/acțiuni) care vor întruni cumulativ următoarele condiții: vor depăși 15% din cifra de afaceri aferente perioadei fiscale în care au avut loc; valoarea totală a tuturor tranzacțiilor/acțiunilor, fără TVA, pe parcursul perioadei fiscale în care au avut loc, este egală sau mai mare de 5 mil. lei.

 

Documentul urmează a fi pregătit pentru examinare în lectura a doua, ținând cont de amendamentele ce vor fi propuse. Cu detalii vom reveni pe măsura promovării proiectului.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Parlamentul Republicii Moldova

1253 vizualizări

Data publicării:

12 Decembrie /2022 12:40

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

Aprobarea politicii bugetar fiscale | prima lectura

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon