Știri
Proiectul politicii fiscale și vamale 2024: revizuirea conceptelor de subdiviziune, dividend și royalty
Ministerul Finanțelor a elaborat și propune pentru consultări publice proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative ce vizează politica fiscală și vamală pentru anul 2024.
Una din modificările propuse vizează revizuirea noțiunii de „subdiviziune” în vederea aducerii clarității asupra faptului că dispozitivele electronice de tip terminal de plată în numerar, terminal cash-in, aparat de schimb valutar, bancomat, precum și altele ce dispun de un program de aplicație dedicat și identificabil, nu vor fi considerate ca parte componentă a subdiviziunii.
Totodată, se propune extinderea listei plăților ce nu vor fi considerate royalty, cu plățile efectuate pentru obiectele de proprietate intelectuală create în cadrul exercitării atribuțiilor de muncă/serviciu. Astfel, plățile efectuate în baza contractului de autor pentru crearea operei audiovizuale, care stabilește transmiterea, în schimbul unei remuneraţii echitabile, de către autorii operei către producătorul acesteia a următoarelor drepturi exclusive de valorificare a operei audiovizuale: de reproducere, distribuire, închiriere, demonstrare publică, interpretare publică, etc. vor fi impozitate analogic plăților salariale și nu ca royalty (redevență), pornind de la natura bazată pe contract și/sau alte forme de angajamente clare a modului în care aceste produse sunt livrate, fiind asimilate unor angajamente salariale.
Totodată, se propune modificarea noțiunii de „dividend” în vederea aducerii în concordanță a acesteia cu prevederile Codului Civil și a altor acte normative specializate. Astfel, în cazul adoptării deciziei unanime a asociațiilor, modul de redistribuire a profitului net poate fi altul decât proporțional părților sociale deținute de către asociați. Repartizarea dividendelor în alt mod decât în conformitate cu cota de participație deținută în capitalul social va fi permisă în cazul deținerii cotei de participație respective, pe o perioadă de cel puțin 3 ani consecutivi – măsură ce se instituie temporar, pentru a anticipa schimbarea esenței plăților salariale sub formă de dividende, asupra cărora nu se aplică normele ce țin de contribuții sociale și prime medicale.
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
Stimate utilizator
Pentru îmbunătățiri ulterioare vă îndemnăm să oferiți un feedback cu privire la calitatea și disponibilitatea serviciilor furnizate prin intermediul site-ului web și al interfeței de utilizator comune.
885 vizualizări
Data publicării:
22 Mai /2023 15:21
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
Dividende | royalty | consultari publice
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.