Știri
Protejarea intereselor persoanelor fizice și juridice care sunt rezidenți ai zonelor economice libere
În Parlament, în calitate de inițiativă legislativă a unui grup de deputați, este înregistrat proiectul modificărilor la Codul vamal nr. 95/2021, care urmărește respectarea angajamentelor asumate în raport cu Uniunea Europeană și în egală măsură, protejarea intereselor persoanelor fizice și juridice care sunt rezidenți ai zonelor economice libere (ZEL), în conformitate cu garanțiile acordate acestora prin Legea nr. 440/2001 cu privire la zonele economice libere.
În afirmația autorilor, aprobarea modificărilor prevăzute în proiectul de lege este esențială pentru debursarea de către UE a tranșei a treia, de 50 mil. euro, inclusă în bugetul pe anul 2024.
Astfel, proiectul prevede soluții negociate cu Comisia Europeană în cazul scutirii de taxa vamală a mărfurilor prelucrate/supuse prelucrării în ZEL și introduse pe restul teritoriului vamal al Moldovei și anume:
- menținerea regimului actual până la 1 ianuarie 2029, implicit scutirea de la plata taxelor vamale;
- aplicarea metodei alternative de calculare a valorii la importul produselor din ZEL,
- calcularea în baza inputurilor care se conțin în produsele prenotate, în conformitate cu art. 83 Codul vamal UE și art. 96 Codul vamal nr. 95/2021 – 1 ianuarie 2029 - 1 ianuarie 2034.
În condițiile aprobării de către Legislativ a inițiativei în redacția autorilor, art. 427 din Codul vamal va fi completat cu un alineat nou (alin. (71)) care va stabili că, începând cu 1 ianuarie 2029 nu se vor supune prevederilor1 alin.(7) al articolului menționat, regimul fiscal și vamal aplicat agenții economici înregistrați în ZEL până la 1 ianuarie 2024, care în conformitate2 cu alin.(6) din articolul prenotat, nu vor opta pentru desfășurarea activității conform regimului vamal reglementat de Codul vamal, în partea ce vizează obligația calculării și achitării taxei vamale pentru mărfurile produse în ZEL și/sau mărfurile care nu au fost prelucrate suficient în zona economică liberă, introduse pe restul teritoriului vamal al RM.
Totodată, conform proiectului, în cazul apariției unei datorii vamale pentru mărfurile produse în ZEL și/sau mărfurile care nu au fost prelucrate suficient în ZEL, cuantumul taxei vamale corespunzătoare acestei datorii se va determina, la cererea declarantului, pe baza clasificării tarifare, a valorii în vamă, a cantității, a naturii și a originii mărfurilor plasate sub regimul de zonă economică liberă la momentul acceptării declarației vamale privind aceste mărfuri.
--------------------------
Codul vamal nr. 95/2021
Articolul 427. Dispoziții tranzitorii
1 (7) Agenții economici înregistrați în zonele economice libere, în Portul Internațional Liber „Giurgiulești” și în Aeroportul Internațional Liber „Mărculești” care, în conformitate cu alin. (6) din prezentul articol, nu optează pentru desfășurarea activității conform regimului vamal reglementat de prezentul cod, la data intrării în vigoare a prezentului cod sunt în drept să aplice garanțiile de stat în conformitate cu prevederile art. 13 din Legea nr. 440/2001 cu privire la zonele economice libere, ale art. 12 din Legea nr. 8/2005 cu privire la Portul Internațional Liber „Giurgiulești” și, respectiv, ale art. 9 din Legea nr. 178/2008 cu privire la Aeroportul Internațional Liber „Mărculești”. Agenții economici respectivi sunt în drept să activeze conform prevederilor în vigoare la data de 31 decembrie 2023 până la data de 1 ianuarie 2034, dar fără să depășească termenul de funcționare a zonei economice libere/portului/aeroportului.
2 (6) Rezidenții zonelor economice libere, rezidenții Portului Internațional Liber „Giurgiulești” și rezidenții Aeroportului Internațional Liber „Mărculești”, până la inițierea formalităților vamale, vor informa Serviciul Vamal, în conformitate cu modul stabilit de acesta, referitor la regimul vamal pentru care optează în vederea desfășurării activității lor în zonele economice libere, în port și în aeroport după 1 ianuarie 2024. Dacă regimul vamal pentru care s-a optat este cel reglementat de prezentul cod, acesta rămâne aplicabil pentru întreaga activitate economică a operatorului.
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
E-mail *
348 vizualizări
Data publicării:
19 Noiembrie /2024 08:00
Catalogul tematic
Codul vamal | Noutăți fiscale
Etichete:
Codul vamal | consultari publice | ZEL
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.