Întrebări și răspunsuri
(28.1.25) Urmează a fi înregistrat în calitate de plătitor al TVA, agentul economic nou înregistrat în baza reorganizării prin separare?
Potrivit art.204 alin.(1) din Codul civil, persoana juridică se reorganizează prin fuziune (contopire şi absorbţie), dezmembrare (divizare şi separare) sau transformare.
Conform prevederilor art.205 alin.(4) din Codul civil, în cazul separării, o parte din drepturile şi obligaţiile persoanei juridice reorganizate trece, la fiecare din persoanele juridice participante la reorganizare (existente sau care iau fiinţă), în corespundere cu bilanţul de repartiţie. În conformitate cu art.185 alin.(1) din Codul fiscal, obligaţiile fiscale ale persoanei reorganizate le stinge succesorul ei.
Potrivit prevederilor alin. (4) al articolului menţionat, în cazul existenţei mai multor succesori, fiecare dintre ei poartă răspundere, în limita drepturilor şi obligaţiilor preluate în urma reorganizării, pentru stingerea obligaţiei fiscale a persoanei reorganizate.
Astfel, reieșind din cele menționate, în cazul reorganizării persoanei juridice prin separare, persoana juridică nouă formată este responsabilă de stingerea obligațiilor care au fost primite de aceasta, conform bilanțului de repartiție.
În cazul, în care potrivit bilanțului de repartiție și înștiințării Serviciului Fiscal de Stat privind reorganizarea, obligațiile și/sau drepturile privind TVA se transmit persoanei juridice succesoare, persoana juridică nou formată – succesoare, urmează a fi înregistrată în calitate de subiect al impunerii cu TVA din data înregistrării de stat.
Totodată, dacă în cazul reorganizării prin separare a persoanei reorganizate ce înregistrează restanță la buget la compartimentul TVA, persoanei constituite în urma separării nu i-au fost transmise obligații aferente TVA conform bilanțului de repartiție, reieșind din prevederile alineatului (9) al at.185 din Codul fiscal, persoana nouă constituită urmează să se înregistreze ca plătitor a TVA din data înregistrării de stat în vederea onorării stingerii obligațiilor la compartimentul TVA în cuantumul cotei cei îi revine.
Temei:(Explicaţiile oferite de către Comisia parlamentară juridică, imunități și numiri)
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
E-mail *
1388 vizualizări
Data publicării:
17 Noiembrie /2020 07:51
Catalogul tematic
T.V.A. | Administrare fiscală | Legislație fiscală
Etichete:
TVA | reorganizare | buget | obligaţie fiscală
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.