Întrebări și răspunsuri

(28.21.68) Este în drept subiectul impozabil cu TVA să deducă sumele TVA aferente mărfurilor și/sau serviciilor procurate care, în procesul activităţii de întreprinzător au fost distruse ca urmare a calamităţilor naturale?

Potrivit art.102 alin. (81) din Codul fiscal, suma TVA, achitată sau care urmează a fi achitată, pentru mărfurile procurate, precum şi pentru mărfurile, serviciile procurate care au fost utilizate la fabricarea mărfurilor care în procesul activităţii de întreprinzător au fost distruse ca urmare a calamităţilor naturale se deduce în condiţiile în care aceste situaţii sunt demonstrate şi confirmate.

    Demonstrarea și confirmarea acestor situații se va efectua prin actul emis de o autoritate/instituție publică (de exemplu: act de constatare emis de către Comisiile pentru situații excepționale).

   Prin urmare, luînd în considerație prevederile stabilite în alineatul menționat din Codul fiscal, dreptul la deducerea sumelor TVA achitate sau care urmează a fi achitate, este condiționat de faptul demonstrării și confirmării distrugerii ca urmare a calamităților naturale a mărfurilor procurate, utilizate în cadrul activității de întreprinzător, în scopul efectuării livrărilor impozabile de mărfuri/servicii.

   Totodată, în baza prevederilor art.102 alin. (81) din Codul fiscal, dreptul la deducerea sumei TVA achitată sau care urmează a fi achitată pentru mărfurile, serviciile procurate în cadrul activităţii de întreprinzător nu este restricționat de destinația și scopul pentru care acestea au fost procurate – comercializarea sau fabricarea mărfurilor.

     Temei:(Scrisoarea Ministerului Finanțelor nr.15/3-13/69 din 15.02.2021)

Instituții:

Serviciul Fiscal de Stat | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

1078 vizualizări

Data publicării:

01 Martie /2021 07:45

Domeniu:

T.V.A. | Legislație fiscală | Deduceri fiscale

Etichete:

TVA | deducere | activitate de intreprinzator | situație excepțională

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon