Știri
Reglementarea prevenirii generării deșeurilor
Persoanele fizice și juridice care desfășoară activități economice, fabricând produse, ar putea fi obligate să asigure că dezvoltarea și fabricarea acestor produse limitează generarea deșeurilor, în special a celor periculoase, în cadrul proceselor legate de producția industrială, extracția mineralelor, construcții și demolări, luând în considerare cele mai bune tehnici disponibile, și, dacă nu este posibil, pentru a preveni producerea deșeurilor din aceste produse, subiectul fiind obligat să asigure cel mai înalt nivel posibil de valorificare a acestor deșeuri, în conformitate cu ierarhia de gestionare a deșeurilor.
Ministerul Mediului a propus pentru consultări publice proiectul modificărilor la Legea nr. 209/2016 privind deşeurile, elaborat în vederea completării și îmbunătățirii prevederilor legislației, în special în contextul reglementării activităților de gestionare a deșeurilor prin autorizare, notificare, înregistrarea și implementarea responsabilității extinse a producătorului. Astfel, Legea nr. 209/2016 va fi completată cu art.31, care va reglementa prevenirea generării deșeurilor.
În condițiile aprobării completărilor în redacția propusă, producătorii urmează să producă și introducă pe piață produse și componente ale acestora care vor conține materiale reciclate (acolo unde este fezabil din punct de vedere tehnologic) sau recuperabile în alt mod la sfârșitul duratei de viață utilă și atunci când au devenit deșeuri, astfel încât să se reducă cantitatea de deșeuri, în special deșeurile care nu pot fi refolosite sau reciclate, precum și riscurile pentru sănătatea publică și pentru mediu.
La rândul său, producătorii de produse alimentare vor preveni și reduce generarea de deșeuri alimentare în cadrul producției primare, a prelucrării și fabricării lor; vor reduce pierderile alimentare în lanțurile de producție, contribuind astfel la reducerea cu 50% a deșeurilor alimentare pe cap de locuitor la nivel mondial, până în anul 2030.
Totodată, se propune ca, până în anul 2030, persoanele fizice și juridice care desfășoară activități de comerț cu amănuntul și alte tipuri de distribuție a produselor alimentare, în restaurante și servicii de alimentație, gospodării, rețeaua de comerț cu amănuntul și către consumator să asigure reducerea pierderilor alimentare în lanțurile de producție și distribuție. În acest context, vor fi încurajate donațiile de produse alimentare și alte forme de redistribuire pentru consumul uman, acordând prioritate uzului uman față de hrana pentru animale și față de prelucrarea ulterioară în produse nealimentare.
Se prevede și oferirea persoanele fizice sau juridice a posibilității de a composta materialul biodegradabil produs prin activitățile sale pentru a preveni producerea de deșeuri, în cazul în care compostul produs va fi utilizat în activitățile sale, iar procesul de compostare nu va pune în pericol sănătatea publică sau mediul.
Totodată, subiecții care desfășoară activități economice vor fi obligași să dezvolte și sprijine campaniile de informare în scopul sensibilizării opiniei publice cu privire la prevenirea generării de deșeuri și la eliminarea acestora.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
Stimate utilizator
Pentru îmbunătățiri ulterioare vă îndemnăm să oferiți un feedback cu privire la calitatea și disponibilitatea serviciilor furnizate prin intermediul site-ului web și al interfeței de utilizator comune.
969 vizualizări
Data publicării:
13 Februarie /2023 07:57
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
reciclarea deseurilor | consultari publice | gestionarea deșeurilor
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.