Știri

Reglementarea prevenirii generării deșeurilor

Persoanele fizice și juridice care desfășoară activități economice, fabricând produse, ar putea fi obligate să asigure că dezvoltarea și fabricarea acestor produse limitează generarea deșeurilor,  în special a celor periculoase, în cadrul proceselor legate de producția industrială, extracția mineralelor, construcții și demolări, luând în considerare cele mai bune tehnici disponibile, și, dacă nu este posibil, pentru a preveni producerea deșeurilor din aceste produse, subiectul fiind obligat să asigure cel mai înalt nivel posibil de valorificare a acestor deșeuri, în conformitate cu ierarhia de gestionare a deșeurilor.

 

Ministerul Mediului a propus pentru consultări publice proiectul modificărilor la Legea nr. 209/2016 privind deşeurile, elaborat în vederea completării și îmbunătățirii prevederilor legislației, în special în contextul reglementării activităților de gestionare a deșeurilor prin autorizare, notificare, înregistrarea și implementarea responsabilității extinse a producătorului. Astfel, Legea nr. 209/2016 va fi completată cu art.31, care va reglementa prevenirea generării deșeurilor.  

 

În condițiile aprobării completărilor în redacția propusă, producătorii urmează să producă și introducă pe piață produse și componente ale acestora care vor conține materiale reciclate (acolo unde este fezabil din punct de vedere tehnologic) sau recuperabile în alt mod la sfârșitul duratei de viață utilă și atunci când au devenit deșeuri, astfel încât să se reducă cantitatea de deșeuri, în special deșeurile care nu pot fi refolosite sau reciclate, precum și riscurile pentru sănătatea publică și pentru mediu.

 

La rândul său, producătorii de produse alimentare vor preveni și reduce generarea de deșeuri alimentare în cadrul producției primare, a prelucrării și fabricării lor; vor reduce pierderile alimentare în lanțurile de producție, contribuind astfel la reducerea cu 50% a deșeurilor alimentare pe cap de locuitor la nivel mondial, până în anul 2030.

 

Totodată, se propune ca, până în anul 2030, persoanele fizice și juridice care desfășoară activități de comerț cu amănuntul și alte tipuri de distribuție a produselor alimentare, în restaurante și servicii de alimentație, gospodării, rețeaua de comerț cu amănuntul și către consumator să asigure reducerea pierderilor alimentare în lanțurile de producție și distribuție. În acest context, vor fi încurajate donațiile de produse alimentare și alte forme de redistribuire pentru consumul uman, acordând prioritate uzului uman față de hrana pentru animale și față de prelucrarea ulterioară în produse nealimentare.

 

Se prevede și oferirea persoanele fizice sau juridice a posibilității de a composta materialul biodegradabil produs prin activitățile sale pentru a preveni producerea de deșeuri, în cazul în care compostul produs va fi utilizat în activitățile sale, iar procesul de compostare nu va pune în pericol sănătatea publică sau mediul.

 

Totodată, subiecții care desfășoară activități economice vor fi obligași să dezvolte și sprijine campaniile de informare în scopul sensibilizării opiniei publice cu privire la prevenirea generării de deșeuri și la eliminarea acestora.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

667 vizualizări

Data publicării:

13 Februarie /2023 07:57

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

reciclarea deseurilor | consultari publice | gestionarea deșeurilor

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon