Știri
Regulamentul de punere în aplicare a Codului vamal va intra în vigoare la 1 ianuarie 2024
În scopul determinării valorii în vamă conform metodei de determinare a valorii în vamă bazată pe valoarea de tranzacție, reducerile se vor lua în considerare dacă vor fi atribuite mărfurilor de evaluat şi la momentul acceptării declaraţiei vamale vor fi indicate în actele comerciale aferente tranzacţiei. Reducerile comerciale se vor accepta în condițiile în care sunt specificate în contractul de vânzare-cumpărare (dacă există), sau în factură/invoice, confirmate (după caz) și de alte acte comerciale furnizate organului vamal la momentul acceptării declarației vamale.
În cadrul ședinței de astăzi, 28 februarie 2023, Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul Regulamentului de punere în aplicare a Codului vamal nr.95/2021. Elaborarea documentului este argumentată de necesitatea dezvoltării cadrului normativ secundar pentru punerea în aplicare a noului Cod vamal (CV).
Potrivit autorilor proiectului Regulamentului, lipsa reglementărilor secundare de aplicare a CV va face imposibilă armonizarea deplină a legislației vamale la Regulamentele Uniunii Europene din domeniu, ceea ce va crea impedimente în aplicarea standardelor UE în materie de comerț internațional și piață comună, precum și aplicarea normelor prevăzute în noul CV.
Respectiv, Regulamentul reprezintă un document comprehensiv și cuprinde prevederi care au drept scop dezvoltarea prevederilor prevăzute în CV în vederea reglementării mecanismelor de eliberare, suspendare, retragere, modificare și anulare a autorizației de operator economic autorizat (AEO); modului de emitere a deciziilor referitoare la aplicarea legislației vamale; factorilor pe baza cărora se aplică drepturi de import sau de export; modului de constituire a garanțiilor vamale; procedurii de rambursare și remiterii datoriei vamale; regulilor privind plasarea mărfurilor sub un regim vamal; procedurilor speciale; organizării și planificării controlului vamal etc.
De asemenea, proiectul reglementează forma și modul de completare a deciziilor și formularelor vamale, printre care se regăsesc angajamentul garantului; cererea de autorizare pentru utilizarea declarației simplificate și înscrierea in evidențele declarantului; modelul cererii și a autorizației pentru funcționarea unui antrepozit vamal; modelul cererii și a autorizației pentru derularea regimului de admitere temporară, perfecționare activă, perfecționare pasivă, destinația finală etc.
Regulamentul este structurat în nouă capitole, fiecare dintre acestea reglementând un segment aparte. De exemplu, cap. III se referă la „Valoarea mărfurilor în scopuri vamale”, fiind detaliat modul de determinare a acesteia în diverse situații specifice.
Conform actului normativ, valoarea de tranzacție a mărfurilor vândute pentru export pe teritoriul vamal se determină în momentul acceptării declarației vamale pe baza vânzării care a avut loc imediat înainte ca mărfurile să fie aduse pe teritoriul vamal. În cazul în care mărfurile vor fi vândute pentru export pe teritoriul vamal nu înainte de a fi aduse pe teritoriul respectiv, ci în timpul depozitării temporare sau în timp ce sunt plasate sub un regim special, altul decât tranzitul intern, destinația finală sau perfecționarea pasivă, valoarea tranzacției va fi determinată în baza acestei vânzări.
Potrivit documentului, Serviciul Vamal, în termen de până la data de 30 aprilie 2023, va elabora și aproba actele normative necesare punerii în aplicare a hotărârii aprobate și formularele-tip a actelor procedurale utilizate în cadrul procesului contravențional și în cadrul activității agenților constatatori.
Totodată, hotărârea stabilește că noile prevederi vor intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2024.
Reiterăm, noul Cod vamal urmează a fi pus în aplicare din 1 iulie 2023. Totodată, reprezentanții mediului de afaceri solicită autorităților să revizuiască termenul stabilit, transferându-l pentru 1 ianuarie 2024, pentru ca business-ul să asigure conformarea la noile prevederi în domeniu.
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
Stimate utilizator
Pentru îmbunătățiri ulterioare vă îndemnăm să oferiți un feedback cu privire la calitatea și disponibilitatea serviciilor furnizate prin intermediul site-ului web și al interfeței de utilizator comune.
1651 vizualizări
Data publicării:
01 Martie /2023 07:50
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
Hotarare de Guvern | regulament | punerea în aplicare | Cod Vamal
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.